Αποστολέας Θέμα: Δεν αντέχω τους Μπλάκγουντ  (Αναγνώστηκε 71 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Αλυσάννη Ταργκ

 • Έμπορος
 • **
 • Μηνύματα: 46
 • Karma: 11
  • Προφίλ
Δεν αντέχω τους Μπλάκγουντ
« στις: Μαρτίου 12, 2019, 01:23:18 μμ »
Αυτή είναι μια μη δημοφιλής άποψη στο φάντομ, απ' όσο έχω καταλάβει.

Για μια σειρά που δεν υπάρχουν τέλειοι χαρακτήρες, οι Μπλάκγουντ είναι οι λευκές περιστέρες του Γουέστερος. Είναι πάντα οι καλοί, τίμιοι της υπόθεσης. Ενώ έχουν μια αντιπάθεια με τους Μπράκεν, και πάντα, μα πάντα, είναι οι Μπλάκγουντ που έχουν δίκιο, και οι Μπράκεν οι ηλίθιοι. Αντί ο GRRM να μας δώσει δύο φιλονικείς οικογένειες και να μας αφήσει να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, φροντίζει πάντα να κατευθύνει τον αναγνώστη κάνοντας τους Μπλάκγουντ τους εμφανείς ήρωες.

Η Άγκνες Μπλάκγουντ οδηγεί γενναία ένα στρατό κατά των Σιδερανθρώπων που επιτίθενται κατά των Παραποτάμιων Περιοχών· οι Μπράκεν την προδίδουν και έτσι χάνει.

Στο Χορό των Δράκων, οι Μπλάκγουντ συμμαχούν με τη Ραινύρα, την οποία η αφήγηση ξεκάθαρα αντιμετωπίζει ως την αδικημένη της υπόθεσης, βάζοντας τους Μπλάκγουντ με τους 'καλούς' (αν υποθέσουμε ότι οι μαύροι είναι οι καλοί). Μπέντζικοτ Μπλάκγουντ, ένα εντεκάχρονο, γίνεται ήρωας μάχης ενώ η θεία του η Αλυσάννη παντρεύεται κοτζάμ Άρχοντα του Βορρά, αφού βοηθά να έρθει η ειρήνη στο Κόκκινο Φρούριο (και σώζει τον Κόρλυς Βελάρυον). Οι Μπράκεν; Με τους πράσινους, και δεν καταφέρνουν τίποτα απολύτως.

Η όμορφη, γλυκιά και πιο αγαπημένη ερωμένη του Βασιλιά Αίγκον Δ΄ είναι η Μελίσσα Μπλάκγουντ. Είναι μετριόφρων, είναι τόσο καλή που ακόμα και η Βασίλισσα Ναίρυς και οι Πρίγκιπες Αίμον και Νταίρον τη συμπαθούν! Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν λόγο να την εμπιστεύονται, καθώς θα μπορούσε να είναι κατάσκοπος του βασιλιά. Η Μπάρμπα Μπράκεν ήταν το είδος γυναίκας που το έπαιζε βασίλισσα όταν η πραγματική βασίλισσα ψυχορραγούσε στο κρεβάτι του τοκετού και που έφυγε ντροπιασμένη από την πρωτεύουσα. Η Μπέθανυ Μπράκεν το πήγε παρακάτω και εκτελέστηκε για προδοσία. Ο Βασιλιάς Αίγκον έδωσε αρχικά τα Βυζιά της Μητέρας στους Μπράκεν και τα είπε Βυζιά της Μπάρμπα, αλλά η Μπάρμπα είπε ότι το στήθος της Μελίσσα είναι πλάκα, σαν αγοριού, οπότε ο βασιλιάς τα είπε Βυζιά της Μίσσυ και τα έδωσε στους Μπλάγκουντ.

Συνεχίζοντας με τη Μελίσσα και τη Μπάρμπα, έχουμε τους γιους τους. Ο Μπρύντεν Ρίβερς αποκτά σημαντική θέση στην αυλή λόγω της μητέρας του, λαμβάνει θέση στο μικρό συμβούλιο του βασιλιά, λαμβάνει τη Σκοτεινή Αδερφή, είναι ξεκάθαρα ο αγαπημένος αδερφός του Βασιλιά Νταίρον Β΄, βρίσκεται με το μέρος των νικητών της Επανάστασης των Μπλάκφαϊρ, και αργότερα γίνεται το Χέρι (και βασιλιάς σε όλα πέρα από το όνομα) του Αίρυς Α΄. Αν και στέλνεται στο Τοίχος, καταφέρνει να γίνει Άρχοντας Διοικητής, και η όλη εμπειρία ανοίγει το δρόμο για να γίνει η κουρούνα με τα τρία μάτια. Και φυσικά έχει τις κουλ δυνάμεις του Βορρά, το greensight. Ο Αίγκορ Ρίβερς; Είναι ο τύπος που δεν τον συμπαθούσε κανείς, ούτε καν οι άλλοι υποστηρικτές των Μπλάκφαϊρ γιατί ήταν μονίμως τσατισμένος, η αγαπημένη του Σιέρα τον απέρριψε για χάρη (ποιου άλλου) του Μπρύντεν, ήταν με τους χαμένους της Επανάστασης, προσπάθησε πόσες φορές να βάλει κάποιον απόγονο του Νταίμον στο Θρόνο και απέτυχε κάθε φορά, πέθανε εξόριστος στη μάχη μακριά από το Γουέστερος. Αν και δεν ζει πλέον (σε αντίθεση με τον Μπρύντεν) οι πράξεις του οδηγούν στην υπο-πλοκή του νεαρού Αίγκον (αν η θεωρία για την καταγωγή του είναι σωστή). Που σημαίνει ότι οι (τωρινές) πράξεις του Ματωμένου Κορακιού θα βοηθήσουν να σωθεί ο κόσμος από τους Άλλους, ενώ αυτές του Μπίττερστηλ ενδυναμώνουν έναν πιθανό εχθρό της Νταινέρυς, μια από τους ήρωες.

Ο γλυκός Εγκ, δευτεραγωνιστής των ιστοριών Ντανκ και Εγκ, υπέρμαχος των αδύναμων και τελευταίος καλός βασιλιάς των Ταργκάρυεν, ερωτεύεται και παντρεύεται την όμορφη και πεισματάρα Μπέθα Μπλάγκουντ - σε μερικά χρόνια, γίνεται βασιλιάς και έτσι μια Μπλάκγουντ γίνεται βασίλισσα, τιμή που δεν δόθηκε ποτέ σε Μπράκεν. Οι σημερινοί ήρωες Τζον, Νταινέρυς (και οι Μπαράθηον) έχουν αίμα των Μπλάκγουντ, ενώ ό,τι αίμα Μπράκεν έχουν είναι πάλι μέσω των Μπλάκγουντ.

Στη σημερινή εποχή, οι Μπλάκγουντ συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Λάννιστερ μέχρι την τελευταία στιγμή, οι Μπράκεν υποχώρησαν πολύ πιο γρήγορα. Βλέπουμε λοιπόν στα βιβλία μια διαμάχη που ούτε οι μεν ούτε οι δε είναι τέλειοι - ωστόσο κάποιοι είναι απλώς οι λούζερ της υπόθεσης, και οι άλλοι οι ήρωες.


Αποσυνδεδεμένος Σιέρα

 • Άρχοντας
 • *******
 • Μηνύματα: 1225
 • Karma: 85
 • Χορεύοντας στο Χάρρενχαλ
  • Προφίλ
Απ: Δεν αντέχω τους Μπλάκγουντ
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 14, 2019, 10:25:35 πμ »
Κοίτα ο Μάρτιν έχει γκρίζους χαρακτήρες αλλά έχει και προκαταλήψεις και όντως μερικοί χαρακτήρες έχουν λιγότερες προκλήσεις και προβλήματα από άλλους.

Δες για παράδειγμα τον Νεντ Σταρκ, κληρονόμησε από τον πατέρα του μια καλή διακυβέρνηση στον Βορρά και έγινε ήρωας καθώς αντίπαλος του ήταν ο Αίρυς Ταργκάρυεν, ο Παράφρων.

Ο Τάηγουην από την άλλη κληρονόμησε ένα χάος από τον πατέρα του, ατιμωτικές καταστάσεις, επαναστάσεις από τους ευγενείς και χρειάστηκε από πολύ μικρή ηλικία να επιβληθεί.

Η Ντάνυ χρειάστηκε να καεί ζωντανή μαζί με τον νεκρί άντρα και το παιδί για να επιστρέψουν οι δράκοι και τα αυγά τα πήρε ως γαμήλιο δώρο όταν παρά την θέληση της, ο αδερφός της την έδωσε σε ένα Ντοθράκι Καλ.

Τα Σταρκάκια πήραν τους ανταρόλυκους όταν τους βρήκε τυχαία ο πατέρας τους στο δάσος. Έτσι απλά. Άσε που η Σέρσεϊ, ο Τζέιμυ και ο Τύριον είναι αναγκασμένοι να επιζήσουν ζόρικες στιγμές χωρίς την βοήθεια λύκων που να είναι "δεμένοι" μαζί τους.

Ο Τζέιμυ γίνεται το νεότερο μέλος της ΒΦ αλλά καταλαβαίνει ότι είναι λόγω πολιτικής ίντριγκας, ο Τζον γίνεται από τους νεότερους ΑΔ της ΝΦ και είναι επειδή μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι άντρες της ΝΦ αποφασίζουν να στηρίξουν έναν Σταρκ.

Ο Τύριον μπλέκεται σε μάχες, αιχμαλωτίζεται, είναι κυνηγημένος και καταλήγει να καταζητείται για τον φόνο του ανιψιού του και του πατέρα του, να νιώθει προδομένος από τον αδερφό του και στο τέλος γίνεται και σκλάβος ενώ έχει και μια τεράστια ουλή στο πρόσωπο του.

Η Άρυα γλυτώνει από τους Λάννιστερ επειδή την προστατεύει ο Σύριο, γλυτώνει ξανά από τους Λάννιστερ επειδή την προστατεύει ο Γιόρεν, έχει διάφορες περιπέτειες όπου πάντα γλυτώνει χωρίς κανείς να ανακαλύψει ποιά πραγματικά είναι, γίνεται πανέμορφη όπως η θεία της η Λυάννα, την προστατεύει ένας μυστήριος τύπος, στο τέλος καταλήγει στο Έσσος όπου γίνεται μια πανέμορφη εκπαιδευόμενη δολοφόνος με μαγικές ικανότητες.

Ναι, μπορέι να πει κανείς ότι ο Μάρτιν μεροληπτεί υπέρ των Σταρκ και ασφαλώς υπέρ των Μπλακγουντ.

Και για να μην παρεξηγηθώ, μου αρέσουν οι Σταρκ, και ναι δεν είναι τέλειοι.
Από την άλλη ο Μάρτιν φαίνεται να πέφτει στην παγίδα που στήνει. Ενώ αρχικά δείχνει πως οι οίκοι και τα οικόσημα τους δεν έχουν σημασία (γενναίοι και πιστοί στην οικογένεια τους δεν είναι μόνο οι Σταρκ αλλά και οι Τάλλυ) και ότι σε μια οικογένεια υπάρχουν άτομα με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες (ο άχαρος Κουέντυν είναι αδερφός της αισθησιακής Αριάν, ο παρορμητικός Θήον είναι αδερφός της πρακτικής Άσα και ο ευγενικός, καλλιεργημένος Ντόμερικ αδερφός του Ράμσεϋ).

Όμως επικρατεί γενικότερα η ιδέα ότι όποιος ανήκει σε έναν οίκο έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Θεωρώ ότι όντως οι Μπλακγουντ στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι γραμμένοι να είναι πιο συμπαθείς και στα παραδείγματα που συγκέντρωσε η @Αλυσάννη Ταργκ  παρουσιάζονται ως οι αδικημένοι που βρίσκονται πάντα στην σωστή πλευρά.
Αυτό πιθανόν να είναι αποτέλεσμα του ότι έχουν πάψει να είναι βασιλείς και παίζουν το παιχνίδι πιο έξυπνα από τους Μπράκεν. Δεν δείχνουν πόσο απελπισμένοι είναι για εξουσία και αναγνωρίζουν το ότι θα είναι ένας οίκος με μεγάλη ιστορία και μικρή δύναμη για αυτό προσεταιρίζονται πιο ισχυρούς και βέβαιους συμμάχους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την Μελίσσα.
Ο Αίγκον έχει ερωμένη την Μπάρμπα, εκείνη και ο πατέρας της που ήταν Χέρι, ποντάρουν στην εύθραστη υγεία της βασίλισσας Ναίρυς και πιστεύουν ότι όχι μόνο θα πεθάνει αλλά ο Αίγκον θα παντρευτεί την Μπάρμπα.
Η Μπάρμπα ήταν απλά μια αρχόντισσα από το Γουέστερος, η Ναίρυς ήταν βασίλισσα από τον Οίκο Ταργκάρυεν ενώ η μητέρα της ήταν από μια ισχυρή οικογένεια του Έσσος. Η Ναίρυς παρέμενε σύζηγος του Αίγκον, ο οποίος ήταν φιλήδονος και συχνά άλλαζε ερωμένες. Εξάλλου πριν την Μπάρμπα είχε την Φαλένα Στοκγουορθ, την Μεγκ, την Κασέλλα, την Μπελέγκερε Οθέρυς και με όλες είχε παιδιά.
Ήταν μεγάλο το ρίσκο να προσβάλουν τόσο ανοιχτά την νόμιμη βασίλισσα και ήταν αλαζονικό να πιστέψουν ότι ο Αίγκον θα άλλαζε.
Σε αντίθεση με τους Μπράκεν, η Μελίσσα Μπλάκγουντ φρόντισε να κάνει συμμαχίες με τον Πρίγκηπα Αίμον, αδερφό του Αίγκον, την ίδια την βασίλισσα Ναίρυς και με τον γιό της και νόμιμο διάδοχο Νταίρον.
Ακόμα και όταν οι Μπράκεν κατάφεραν να διώξουν την Μελίσσα και να την αντικαταστήσουν με την μικρότερη αδερφή της Μπάρμπα, Μπέθανυ το σχέδιο είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Η Μπέθανυ βρήκε τον Αίγκον αηδιαστικό και τον απατούσε με τον Σερ Τέρενς και στο τέλος εκτελέστηκαν.
Εντωμεταξύ η καλή φήμη της ευόδωσε όταν ο Μπλαντρέηβεν επισκέφθηκε την αυλή και συνέχισε τις συμμαχίες της μητέρας του.
Από την άλλη οι Μπλάκγουντ έχουν την σκοτεινή πλευρά τους.
Ο Μπλαντρέηβεν σκότωσε τον Αίνυς Μπλακφάιαρ με τρόπο ατιμωτικό. Αίμα Μπλακγουντ έχουν οι Φρέυ και συγκεκριμένα ο Λόθαρ, που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος στον Οίκο και ο Μεγάλος Γουόλντερ, που φαίνεται να είναι πολύ περίεργος.
 
He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.