[Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία

 • 15 Απαντήσεις
 • 4430 Εμφανίσεις
*

Αποσυνδεδεμένος odykal

 • Moderator
 • Στρατηγός
 • ***
 • 496
 • 68
 • Unbowed, Unbent, Unbroken
  • Προφίλ
Το κείμενο αποτελεί μια σύγκριση ορισμένων βασικών στοιχείων του Στάννις από τα βιβλία και τη σειρά. (Υπάρχει ήδη ανοιχτό thread για τον Στάννις στο πίνακα του 5ου κύκλου, αλλά επειδή δεν επιτρέπει σπόιλερς, δεν μπορώ να γράψω εκεί τις απόψεις μου). Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά, καθώς πολλές από τις quotes που ακολουθούν επαναλαμβάνονται και είναι όντως κουραστικό.


Πιστεύω πως είναι ευκόλως εννοούμενο από όσα έχω γράψει παρακάτω ότι ο Στάννις είναι από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες. Με τις παρακάτω συγκρίσεις που κάνω ανάμεσα στη σειρά και τα βιβλία, σκοπός μου δεν είναι να δείξω ότι Στάννις είναι ένας άγιος άνθρωπος που δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό στη ζωή του. Αντιθέτως, θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι στην πορεία των βιβλίων ο Στάννις κάνει πολλά λάθη και ο χαρακτήρας έχει πολλά ελαττώματα. Σκοπός της σύγκρισης, ωστόσο, είναι να δείξω πως ο Στάννις δεν είναι το Τέρας που παρουσιάζει η σειρά. Με το να σκοτώνει την ίδια του την κόρη ο Στάννις (και με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο) είναι σαν να πέφτει κάτω από το επίπεδο μερικών πολύ χειρότερων ανθρώπων του Γουέστερος, όπως ο Γουόλντερ Φρέυ και η Σέρσεϊ.


(Αρκετά από όσα αναφέρω παρακάτω έχουν επισημανθεί ήδη από την karmarmi -η οποία έχει κάνει ομολογουμένως μια πάρα πολύ καλή ανάλυση- στο thread του 9ου επεισοδίου).

Θα ήθελα, καταρχάς, να ξεκινήσω με αφορμή την επίμαχη σκηνή του Στάννις με την Σιρήν, που ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για το συγκεκριμένο post.
Και για να προλάβω: δεν διαφωνώ με την θυσία της Σιρήν (δεν το αποκλείω δηλαδή), αλλά με το πώς υποστήριξαν την όλη ιδέα, το πλαίσιο της όλης υπόθεσης και φυσικά την αιτιολόγησή της.
 
Σχετικά με το πλαίσιο, στα βιβλία υπάρχει ένα τεράστιο γεωγραφικό … κενό (το οποίο έχει γίνει πάμπολλες φορές στη σερά). Από τη μία ο Στάννις  βρίσκεται στο δρόμο για το Γουίντερφελ μέσα σε χιονοθύελλα που διαρκεί εβδομάδες, ενώ η Σιρήν βρίσκεται με την Σελύζ και την Μελισάνδρα στο Τείχος. Προσωπικά, δεν αποκλείω κάποια πιθανή θυσία της Σιρήν, αλλά αυτό θα γίνει με τον Στάννις απόντα. Το οποίο έχει διαφορά, και μάλιστα μεγάλη, καθώς άλλο να το κάνει ο ίδιος και άλλο να γίνεται χωρίς αυτός να το γνωρίζει (άρα και χωρίς την άδειά του).  Οπότε το επιχειρήμα των παραγωγών “μας το είπε ο Μάρτιν” δεν στέκει γιατί η θυσία θα γινόταν κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες (το πιθανότερο). Ο Μάρτιν, δηλαδή, μπορεί να τους είπε για την θυσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει απαραίτητα με τον τρόπο που έγινε στη σειρά. Η θυσία της Σιρήν με απόφαση του ίδιου του Στάννις είναι καταστροφική για τον ήδη κάκιστα απεικονισμένο χαρακτήρα του.

Αναφορικά με την αιτία, αν κατάλαβα καλά, είναι ότι ο Ράμσεϊ μπήκε κρυφά στο στρατόπεδο του Στάννις και έβαλε φωτιά, αφήνοντας τον χωρίς τρόφιμα. Αν όντως η αιτία είναι ότι ο στρατός του έμεινε δίχως τρόφιμα και είχε άσχημο καιρό, τότε ο Στάννις βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με αυτή στα βιβλία. Εκτός από την χιονοθύελλα, δηλαδή:

Παράθεση
Και δεν υπήρχε φαγητό, πέρα από τα άλογα που πέθαιναν, τα ψάρια από τις λίμνες (που λιγόστευαν κάθε μέρα) και όποια πενιχρή τροφή μπορούσαν να βρουν οι άντρες τους σε αυτά τα παγωμένα, νεκρά δάση

Όταν όμως του προτείνουν να προσφέρει θυσία (ούτε καν την κόρη του) στον Ρ’λορ για να τον εξευμενίσει, αυτός αρνείται κατηγορηματικά (η επίμαχη quote είναι παρακάτω). Συνεπώς, το βρίσκω άκρως περίεργο, ενώ είναι στην ίδια κατάσταση στα βιβλία να μην επιλέγει να κάψει κάποιον (καίει στην πυρά ωστόσο 3-4 στρατιώτες του που είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό ως απονομή της δικαιοσύνης κατά τον ίδιο) για να κερδίσει την εύνοια του Ρ’λορ, αλλά στη σειρά καίει την ίδια του την κόρη για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Κάτι δεν κολλάει εδώ…


Επίσης, ο ίδιος ο χαρακτήρας και τα λεγόμενα του Στάννις δεν ταιριάζουν με την πράξη του αυτή.


 1. Ο Στάννις αρνείται να δώσει την κόρη του στους Λάννιστερ ώστε  να παντρευτεί με τον Τόμμεν και να συνθηκολογήσει, δείγμα του χαρακτήρα του και των συναισθημάτων του προς την κόρη του, τιμωρώντας μάλιστα με θάνατο τον άνθρωπο που προσπάθησε να το κάνει πίσω από την πλάτη του (με την κατηγορία της προδοσίας).

Παράθεση
Τον έχρισα Χέρι μου κι εκείνος θα πουλούσε το θρόνο μου για μια γαβάθα χυλό. (Το Χέρι εδώ είναι ο Άλεστερ Φλόρεντ  -συγγενής του Στάννις-όχι ο Ντάβος. Στα βιβλία κάηκε όχι επειδή δεν … έκαψε τα είδωλά του, αλλά επειδή προσπάθησε να κλείσει ειρήνη με τους Λάννιστερ εν αγνοία του Στάννις με την κατηγορία της προδοσίας) Θα τους πρόσφερε ακόμα και τη Σιρήν. Τη μοναχοκόρη μου, που θα την πάντρευε με έναν μπάσταρδο, καρπό αιμομιξίας.».


2.Στην περίπτωση της πιθανής θυσίας του Γκέντρυ/Έντρικ Στορμ σκέφτεται να το κάνει μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, απειλώντας μάλιστα την Μελισάνδρα ότι αν ψεύδεται θα πεθάνει βασανιστικά.

Παράθεση
Η Μελισάντρα τον πλησίασε. «Σώσε τους, βασιλιά μου. Άσε με να ξυπνήσω τους πέτρινους δράκους. Οι τρεις είναι τρεις. Δώσε μου το αγόρι.»

«Τον Έντρικ Στορμ» είπε ο Ντέιβος.

Ο Στάννις τον επέπληξε με μανία. «Ξέρω το όνομά του. Να μου λείπουν οι επιπλήξεις σου. Δε μου αρέσει περισσότερο από σένα, αλλά έχω καθήκον απέναντι στο βασίλειο. Το καθήκον μου ... » Στράφηκε πάλι στη Μελισάντρα. «Ορκίζεσαι πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος; Ορκίσου το στη ζωή σου, γιατί υπόσχομαι πως θα σε σκοτώσω αν λες ψέματα.»  (Για την πιθανή θυσία του Γκέντρυ/Έντρικ Στορμ)


Παράθεση
«Δε ζήτησα ποτέ αυτό το στέμμα. Ο χρυσός είναι παγωμένος και βαρύς πάνω στο κεφάλι, αλλά όσο είμαι βασιλιάς έχω ένα καθήκον ... Αν πρέπει να θυσιάσω ένα παιδί στις φλόγες για να σώσω εκατομμύρια άλλα από το σκοτάδι ... Μια θυσία ... δεν είναι ποτέ εύκολη, Ντέιβος. Αλλιώς δεν είναι αληθινή θυσία. Πες του, αρχόντισσά μου.» (Για την πιθανή θυσία του Γκέντρυ/Έντρικ Στορμ)

3.Έχει τονίσει ότι το καθήκον είναι αυτό που κινεί τις πράξεις του και ότι η Σιρήν θα τον διαδεχτεί αν καταφέρει να γίνει βασιλιάς, θεωρώντας την διάδοχό του.


Παράθεση
Δεν είναι θέμα θέλησης. Ο θρόνος είναι δικός μου, είμαι κληρονόμος του Ρόμπερτ. Αυτός είναι ο νόμος. Έπειτα από μένα θα περάσει στην κόρη μου, εκτός αν η Σελύζ μου χαρίσει επιτέλους ένα γιο.» Διέτρεξε ελαφρά με τρία από τα δάχτυλά του το τραπέζι, τα στρώματα του λούστρου, που είχαν σκουρύνει με τα χρόνια. «Είμαι βασιλιάς. Το τι θέλω δεν έχει σχέση. Έχω καθήκον απέναντι στην κόρη μου. Στο βασίλειο. Ακόμα και στον Ρόμπερτ.”

4.Βάζει τον Σερ Τζάστιν Μάσσεϋ να ορκιστεί, ώστε ακόμα κι αν ο ίδιος πεθάνει, αυτός να συνεχίσει τον πόλεμο για να εκδικηθεί τον θάνατό του και να τοποθετήσει την κόρη του στον θρόνο. Υπερτονίζει, επομένως το γεγονός ότι την θεωρεί διάδοχό του.

Σπόιλερ από Winds of Winter Theon Chapter
Spoiler for Hiden:
Παράθεση
"Μπορεί να χάσουμε αυτή την μάχη," είπε ο βασιλιάς με θλίψη . "Στο Μπράαβος μπορεί να ακούσεις ότι πέθανα.Μπορεί και να είναι αλήθεια. Παρόλ' αυτά θα βρεις τους μισθοφόρους μου."

Ο ιππότης δίστασε. "Μεγαλειότατε, εάν πεθάνετε— "

" — θα εκδικηθείς τον θάνατο μου, και θα βάλεις την κόρη μου στον Σιδερένιο Θρόνο. Ή θα πεθάνεις στην προσπάθεια."

5.Παρόλο που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση από άποψη εφοδίων ο Στάννις επιλέγει να μην κάψει οποιονδήποτε με την πρόφαση να εξευμενίσει τον Ρ’λορ.

Παράθεση
«Μια θυσία θα αποδείξει ότι η φλόγα της πίστης μας καίει ακόμα δυνατή» είχε πει ο Κλέιτον Σαγκς στο βασιλιά. Και ο Γκόντρυ ο Γιγαντοφονιάς είπε: «Οι παλιοί θεοί του Βορρά έστειλαν αυτή τη θύελλα εναντίον μας. Μόνο ο Ρ'λορ μπορεί να τη σταματήσει. Πρέπει να του δώσουμε κάποιον άπιστο.»

«Ο μισός στρατός μου αποτελείται από άπιστους» είχε απαvτήσει ο Στάννις. «Δε θα ανεχτώ να καεί κανείς. Προσευχηθείτε σκληρότερα.»


Είναι πλέον προφανές πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς τον Στάννις της σειράς και τον Στάννις των βιβλίων. Από που προκύπτει όμως αυτό? Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια των παραγωγών, τότε καταλαβαίνει ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον Στάννις διαφέρει από αυτόν που παρουσιάζεται στα βιβλία, τουλάχιστον σε ορισμένα βασικά του σημεία. Το κυριότερο είναι ότι κατά τη γνώμη τους η φιλοδοξία/επιθυμία είναι αυτό οδηγεί τον Στάννις στις όποιες πράξεις του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αναφέρει συνεχώς ότι είναι το καθήκον του. Υπάρχει συνεπώς αντίφαση ανάμεσα σε στοιχεία των βιβλίων και στη γνώμη των παραγωγών για τον Στάννις, παρουσιάζοντάς τον με τον τρόπο που αυτοί αντιλαμβάνονται τον συγκεκριμένο χαρακτήρα:

Παράθεση
"Είναι η δυσκολότερη επιλογή που είχε να κάνει στη ζωή του, δηλαδή να διαλέξει ανάμεσα στην φιλοδοξία του και στην οικογενειακή αγάπη. Και ο Στάννις, δυστυχώς, πρόκρινε την φιλοδοξία του."

Νομίζω ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη φιλοδοξία και στο καθήκον που ο Στάννις τόσο συχνά τονίζει (οι quotes είναι ενδεικτικές και ίδιες με τις παραπάνω):

Παράθεση
Δεν είναι θέμα θέλησης. Ο θρόνος είναι δικός μου, είμαι κληρονόμος του Ρόμπερτ. Αυτός είναι ο νόμος. Έπειτα από μένα θα περάσει στην κόρη μου, εκτός αν η Σελύζ μου χαρίσει επιτέλους ένα γιο.» Διέτρεξε ελαφρά με τρία από τα δάχτυλά του το τραπέζι, τα στρώματα του λούστρου, που είχαν σκουρύνει με τα χρόνια. «Είμαι βασιλιάς. Το τι θέλω δεν έχει σχέση. Έχω καθήκον απέναντι στην κόρη μου. Στο βασίλειο. Ακόμα και στον Ρόμπερτ.

Παράθεση
Δε ζήτησα ποτέ κάτι τέτοιο, όπως δε ζήτησα ποτέ να γίνω βασιλιάς. Μπορώ όμως να την αγνοήσω;» Έτριξε τα δόντια του. «Δεν επιλέγουμε το πεπρωμένο μας. Παρ' όλα αυτά πρέπει ... πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, σωστά; Μεγάλο ή μικρό, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Παράθεση
«Είσαι αρκετά θαρραλέος για να είσαι Σταρκ. Ναι, έπρεπε να είχα έρθει νωρίτερα. Αν δεν ήταν το Χέρι μου μπορεί να μην είχα έρθει καθόλου. Ο Άρχοντας Σήγουορθ είναι ένας άντρας με ταπεινή καταγωγή, αλλά μου υπενθύμισε το καθήκον μου, όταν το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν τα δικαιώματά μου. Ο Ντέιβος πίστευε πως νοιαζόμουν πιο πολύ για το κάρο παρά για το άλογο. Προσπαθούσα να κερδίσω το θρόνο για να σώσω το βασίλειο, όταν θα έπρεπε να σώσω το βασίλειο για να κερδίσω το θρόνο.»

Το λινκ που επίσης δίνει η karmarmi (http://www.idigitaltimes.com/watch-game-thrones-season-5-episode-9-dance-dragons-online-will-danerys-face-death-447598) είναι πολύ βοηθητικό καθώς περιέχει τα λόγια των δύο παραγωγών για τον χαρακτήρα του Στάννις. Προέρχονται από δύο βίντεο παλαιότερων σεζόν.

Παράθεση
" Όλα είναι θεμιτά επειδή θεωρεί ότι όλα τα μέσα δικαιολογούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο κύριος στόχος και ο κύριος στόχος είναι ο Στάννις να ανέβει στον θρόνο. Κι έτσι τίθεται το ερώτημα αν θέλει πραγματικά να γίνει βασιλιάς επειδή είχε πάντα αυτήν την πελώρια επιθυμία να κυβερνήσει τα Επτά Βασίλεια μιας και ποτέ δεν τον ακούς να μιλάει για το τι θέλει να κάνει για τον λαό του Γουέστερος. Δεν πρόκειται για το όραμά του λοιπόν που αφορά το πώς θα μπορούσε να γίνει ένας (καλός) βασιλιάς. Πρόκειται μόνο για το ότι «είναι δίκαιο, είναι δικό μου, είναι δικαίωμά μου."

Η πελώρια επιθυμία=φιλοδοξία, διαφέρει και πάλι από το καθήκον όπως και παραπάνω.

Παράθεση
"Ο Στάννις θα ήταν απαίσιος βασιλιάς πιθανότατα γιατί στερείται αισθημάτων απέναντι στους κοινούς ανθρώπους τους οποίους υποτίθεται ότι θα κυβερνήσει"

Παρόλο που δεν... νοιάζεται για τον λαό που θέλει να κυβερνήσει, πήγαινει στο Τείχος, ζώσει τη Νυχτερινή Φρουρά (και το βασίλειο) από τους wildlings, θεωρώντας τους Άλλους ως την πραγματική απειλή.

Παράθεση
«Είσαι αρκετά θαρραλέος για να είσαι Σταρκ. Ναι, έπρεπε να είχα έρθει νωρίτερα. Αν δεν ήταν το Χέρι μου μπορεί να μην είχα έρθει καθόλου. Ο Άρχοντας Σήγουορθ είναι ένας άντρας με ταπεινή καταγωγή, αλλά μου υπενθύμισε το καθήκον μου, όταν το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν τα δικαιώματά μου. Ο Ντέιβος πίστευε πως νοιαζόμουν πιο πολύ για το κάρο παρά για το άλογο. Προσπαθούσα να κερδίσω το θρόνο για να σώσω το βασίλειο, όταν θα έπρεπε να σώσω το βασίλειο για να κερδίσω το θρόνο.»

Παράθεση
«Δαίμονες φτιαγμένοι από πάγο και κρύο» είπε ο Στάννις Μπαράθηον. «Ο παλιός εχθρός. Ο μόνος εχθρός που έχει σημασία.»

Περί θρησκευτικού φανατισμού: Αποσπάσματα από το 1ο (!) κεφάλαιο του Ντάβος στα βιβλία

Παράθεση
Ο Στάννις σηκώθηκε απότομα. «Ρ'λορ. Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Δε θα με αγαπήσουν είπες;  Και πότε μ' αγάπησαν;  Πώς θα μπορούσα να χάσω κάτι που δεν ήταν ποτέ δικό μου;» Πλησίασε στο νότιο παράθυρο και κοίταξε τη φεγγαροφώτιστη θάλασσα. «'Επαψα να πιστεύω στους θεούς τη μέρα που είδα το Καμάρι του Ανέμου να τσακίζεται στα βράχια. Δε θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να λατρέψει θεούς που ήταν τόσο μοχθηροί ώστε να πνίξουν τον πατέρα και τη μητέρα μου, το ορκίστηκα. Στο Κινγκς Λάντινγκ, ο Υψηλός Σέπτον με ζάλισε με την καλοσύνη και τη δικαιοσύνη των Επτά, αλλά οι θεοί που έβλεπα εγώ ήταν έργο ανθρώπων.»

«Αν δεν πιστεύεις στους αρχαίους θεούς -»

«Γιατί να ασχοληθώ με τον καινούριο;» απόσωσε την ερώτηση ο Στάννις. «Κι εγώ έχω αναρωτηθεί. Λίγα ξέρω για τους θεούς κι ακόμα λιγότερο με νοιάζουν, αλλά η κόκκινη ιέρεια έχει δύναμη.». (Σύγκρουση Βασιλέων)

Πόσο πιο καθαρά να το πει ο άνθρωπος ότι δεν πιστεύει;

Παράθεση
»'Οταν ήμουν παλικαράκι, είχα βρει ένα πληγωμένο κιρκινέζι, μια θηλυκιά, και την έκανα καλά. Καμαρωτή την είχα βγάλει. Κούρνιαζε στον ώμο μου κι έτρωγε από το χέρι μου και φτερούγιζε ξοπίσω μου από δωμάτιο σε δωμάτιο, αλλά δεν πετούσε ψηλά. Την έπαιρνα συχνά για κυνήγι, αλλά δεν ανέβαινε ποτέ ψηλότερα από τις κορυφές των δέντρων. Ο Ρόμπερτ την έλεγε Μισερή. Είχε ένα γεράκι που το έλεγε Βροντή και δεν αστοχούσε ποτέ. Μια μέρα ο γερο-θείος μας, ο Σερ Χάρμπερτ, μου είπε να δοκιμάσω ένα άλλο πουλί. Με την Καμαρωτή έδειχνα γελοίος, είπε, και είχε δίκιο.» Ο Στάννις Μπαράθηον τράβηξε το βλέμμα του από το παράθυρο κι από τα φαντάσματα που σάλευαν πάνω από τη νότια θάλασσα. «Οι Επτά δε μου έφεραν ούτε σπουργίτι. Είναι καιρός να δοκιμάσω καινούριο γεράκι, Ντέιβος. Κόκκινο γεράκι.» (Σύγκρουση Βασιλέων)

Είναι φανερός ο χρησιμοθηρικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την θρησκεία.

Και επειδή μπορεί κανείς να πει ότι ο Στάννις άλλαξε συμπεριφορά στην πορεία των βιβλίων:

Παράθεση
«Μια θυσία θα αποδείξει ότι η φλόγα της πίστης μας καίει ακόμα δυνατή» είχε πει ο Κλέιτον Σαγκς στο βασιλιά. Και ο Γκόντρυ ο Γιγαντοφονιάς είπε: «Οι παλιοί θεοί του Βορρά έστειλαν αυτή τη θύελλα εναντίον μας. Μόνο ο Ρ'λορ μπορεί να τη σταματήσει. Πρέπει να του δώσουμε κάποιον άπιστο.»

 «Ο μισός στρατός μου αποτελείται από άπιστους» είχε απαvτήσει ο Στάννις. «Δε θα ανεχτώ να καεί κανείς. Προσευχηθείτε σκληρότερα.» (Ο Χορός των Δράκων)

Τώρα πώς είναι δυνατόν η σειρά να απεικονίζει τον Στάννις ως φανατικό του Ρ’Λορ και ως υποχείριο της Μελισάντρας ...

Η quote που παραθέτει η karmarmi αναφορικά με τις απόψεις του Μάρτιν για τον Στάννις  είναι πολύ κατατοπιστική και δίνει επίσης την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά:

Παράθεση
"Και είναι σημαντικό ότι το καθένα από τα βιβλία ξεχωριστά αναφέρεται στους εμφυλίους πολέμους, αλλά η σειρά (των βιβλίων) μας θυμίζει ότι το πραγματικό ζήτημα βρίσκεται στον Βορρά πέρα από το Τείχος. Ο Στάννις είναι ένας από τους λίγους χαρακτήρες που καταλαβαίνει απόλυτα αυτό το γεγονός, πράγμα που εξηγεί γιατί παρά ταύτα αυτός είναι ένας δίκαιος άντρας, και όχι μία απλή εκδοχή του Ερίκου VII, του Τιβέριου, ή του Λουδοβίκου XI."

Συγνώμη για το μεγάλο post, απλά ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ τον συγκεκριμένο χαρακτήρα για τον τρόπο παρουσίασής του από την σειρά. Στο κατώ-κάτω, αν ο Στάννις ήταν όντως ο άνθρωπος που δείχνει η σειρά, τότε αμφιβάλλω αν θα υπήρχε έστω και ένας που να τον υποστήριζε.

Οι μεταφράσεις των σχολίων των D. Weiss, D. Benioff και G.R.R.M. έγιναν από την nirne
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 11, 2015, 04:43:23 μμ από odykal »
“ The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”

*

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • 2423
 • 100
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 10, 2015, 12:23:34 πμ »
@odykal

Εξαιρετική αρχική ανάρτηση, μπράβο. Επιτέλους, μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Αναγνωρίζω τον Στάννις που ξέρω, διαβάζοντάς την.

Το έχω ξαναπεί ότι δεν είμαι φαν του Στάννις, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να βλέπω πράγματα γι' αυτόν που δεν ισχύουν και να είμαι οκ. Ο καθένας από μας μπορεί φυσικά να συμπαθεί ή να αντιπαθεί κάποιον, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να το κάνουμε για τους σωστούς λόγους, να το κάνουμε δηλαδή γι' αυτό που είναι ένας χαρακτήρας κι όχι για κάτι που δεν είναι ή για κάτι που φανταζόμαστε ότι είναι.

Και πάλι μπράβο  ;)

*

Αποσυνδεδεμένος SANDOR CLEGANE

 • Άρχοντας
 • *******
 • 1519
 • 130
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 10, 2015, 12:36:00 πμ »
Συμφωνω μαζί σου Odykal, και ένα + για την προσπάθεια σου  να "λάμψει" η αλήθεια. Ο τηλεοπτικός Στάνις  έγινε ένα αρνητικό πρόσωπο στη σειρά  και το γιατί και πώς  το ξέρουν οι παραγωγοί  κι όπως ήδη είπα πριν αλλού  τον έχουν "καμμένο χαρτί"  αλλά σίγουρα χρήσιμο.
A hound will die for you
  but never lie to you

*

Αποσυνδεδεμένος WardenOfTheNorth1

 • Στρατιώτης
 • ***
 • 158
 • 4
 • the wolves will come again
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 10, 2015, 01:06:26 πμ »
Όλο αυτό έγινε για να πάρει η daenerys το κοινό που έχασε στον πρεογούμενο κύκλο.

Αν ήθελαν μπορούσαν να κάψουν την sheerin στο τείχος μαθαίνοντας ότι ο stannis είχε προβλήματα αλλά επέλεξαν να το κάνει ο ίδιος καταστρέφοντας τελείως τον χαρακτήρα του.

Η σκηνή της αρένας άλλαξε παρουσιάζοντας τον drogon ως σωτήρα ενώ στην πραγματικότητα αυτός ήταν η απειλή.
"Προσπαθούσα να κερδίσω το θρόνο για να σώσω το βασίλειο, όταν θα έπρεπε να σώσω το βασίλειο για να κερδίσω το θρόνο."

*

Αποσυνδεδεμένος mc00057

 • Έμπορος
 • **
 • 36
 • 0
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 10, 2015, 01:21:07 πμ »
Respect Odycal!!! +1 απο μενα.
\'\'The Iron Throne is mine, by right!\'\'

*

Αποσυνδεδεμένος odykal

 • Moderator
 • Στρατηγός
 • ***
 • 496
 • 68
 • Unbowed, Unbent, Unbroken
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 10, 2015, 01:22:59 μμ »
@nirne και @mc00057

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ας ελπίσουμε ότι θα διαβάσουν και άλλοι το συγκεκριμένο post ώστε να αντιμετωπίζουν τον Στάννις με διαφορετική ματιά απ' ότι παρουσιάζεται στη σειρά.

@SANDOR CLEGANE

Σε ευχαριστώ εξίσου για καλά σου λόγια. Αυτή η αλήθεια που λες...   Να ήταν τόσο εύκολο να πει κανείς την αλήθεια όσο να την παραποιήσει. Έχεις δει το thread με τον Στάννις στο πίνακα της 5ης σεζόν (ρητορική ερώτηση, αφού έχεις γράψει κιόλας);

Ο Στάννις βγήκε κάκιστος στρατηγός και βασιλιάς επιπέδου Τζόφρυ σύμφωνα με τα δεδομένα της σειράς.Φυσικά δεν κατηγορώ τους φίλους που έχουν γράψει αυτά γιατί οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) βλέποντας μόνο την σειρά θα έφτανε στο ίδιο συμπέρασμα. Άλλοι είναι οι υπεύθυνοι για αυτό. Τώρα αν το κάνουν εσκεμμένα ή απλώς δεν καταλαβαίνουν τι γράφει το βιβλίο δεν ξέρω....
“ The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”

*

Αποσυνδεδεμένος atropos

 • Ευγενής
 • ******
 • 641
 • 24
 • I was kickin' ass, since the dawn of time
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 10, 2015, 01:59:20 μμ »
@odykal Καταρχάς μπράβο για το χρόνο που αφιέρωσες σε μια τόσο καλα επιχειρηματολογημένη ανάλυση.

Συμφωνώ σε όλα όσα λες, με μόνο αστερίσκο το να περιμένουμε να δούμε και την ιστορία του Στάνις να ολοκληρώνεται στα βιβλία. Ως τώρα σε επίπεδο χαρακτήρων δεν ειχαμε ξαναδεί τόσο μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ των δύο, ειδικά όσον αφορά τους πρωταγωνιστές.

Εάν έγινε εξολοκλήρου για τηλεοπτικούς σκοπούς (;) ειναι μέγα ατόπημα, αλλά εάν στο επόμενο βιβλίο τον δούμε να κάνει κάτι αντίστοιχο (που δεν το θεωρώ πολύ πιθανό βέβαια), τότε θα έχει βάσεις αυτό που είδαμε τουλάχιστον.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 10, 2015, 02:14:18 μμ από atropos »

*

Αποσυνδεδεμένος Laiono

 • Ιππότης
 • ****
 • 222
 • 15
 • Ruler Of Thundera
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 10, 2015, 02:08:25 μμ »
Πάρα πολύ ωραίο και διαφωτιστικό post!!! Ευχαριστώ πολύ!!!

Προσωπικά, επειδή έγραψα στο προηγούμενο topic που έχει αναφορά στον Stannis, να πω ότι μιλώ για τον Stannis της σειράς, γι' αυτό που μας προβάλεται.

Ίσως να είναι λάθος ο τρόπος σκέψης μου, αλλά σε πολλά σημεία η σειρά με τα βιβλία έχει τόσες διαφορές, ώστε μπορούν να θεωρηθούν δυο διαφορετικά πράγματα, και όχι απλά ένας άλλος τρόπος να πεις την ίδια ιστορία.

+1 λοιπόν από εμένα!!! :)
I am the God of tits and wine - Tyrion Lannister

*

Αποσυνδεδεμένος odykal

 • Moderator
 • Στρατηγός
 • ***
 • 496
 • 68
 • Unbowed, Unbent, Unbroken
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 10, 2015, 06:34:57 μμ »
@atropos
Αυτό που αναφέρεις με τα βιβλία για τον αστερίσκο, έχεις δίκιο. Με τον Μάρτιν έχουμε να κάνουμε άλλωστε. Δεν ξέρουμε την πορεία του Στάννις στη συνέχεια της ιστορίας. Απλώς με βάση τα στοιχεία που μας έχει δώσει στα βιβλία για τον χαρακτήρα του και το πόσο υπολογίζει την κόρη του (και την απόσταση που τον χωρίζει από το Μαύρο Κάστρο) μου φαντάζει πολύ δύσκολο να το κάνει ο ίδιος, χωρίς φυσικά να αποκλείω κάποια πιθανή θυσία της από τις άλλες δύο. Ο χρόνος θα δείξει.

@Laiono
Οι διαφορές του Στάννις των βιβλίων με τον Στάννις της σειράς απ' ότι φαίνεται και από τα παραπάνω είναι τόσο μεγάλες που φτάνουν σε σημείο αντίφασης. Το καταλαβαίνω ότι όσα έγραψες σε εκείνο το thread αναφέρονταν στον Στάννις της σειράς. Είναι απολύτως λογικό με τον τρόπο που τον έχουν παρουσιάσει στη σειρά να έχει κανείς αυτή την άποψη. Απλά διαβάζοντάς τα μου βγαίνει μια πικρία ξέροντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. :)
“ The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”

*

Αποσυνδεδεμένος Laiono

 • Ιππότης
 • ****
 • 222
 • 15
 • Ruler Of Thundera
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 10, 2015, 06:37:41 μμ »
Φαντάσου πόσο πολύ έχω επηρεαστεί, που έχω σχηματίσει τέτοια άποψη, ενώ έχω διαβάσει και τα βιβλία ε;!

Όπως έγραψα κι αλλού, μάλλον καλό θα είναι να τα αγοράσω γιατί τα διάβασα όλα δανεικά, εκτός των δυο τελευταίων.
I am the God of tits and wine - Tyrion Lannister

*

Αποσυνδεδεμένος Jon's something.

 • This user is banned!
 • Φύλακας
 • ********
 • 2114
 • 5
 • Frankly dearie, I don't give a flying f*ck.
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 10, 2015, 10:46:52 μμ »
@odykal +1 απο εμενα γιατι ετσι  :P ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! απλα. Θα επιστρεψω αυριο με περισοτερες λεπτομερειες.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 10, 2015, 10:49:01 μμ από Jon's Spearwife »
Niemand ist eine größerer Feind als der seinem wohltäter gegenüber undankbare~Unknown.

*

Αποσυνδεδεμένος atropos

 • Ευγενής
 • ******
 • 641
 • 24
 • I was kickin' ass, since the dawn of time
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 11, 2015, 09:04:09 πμ »
Εμενα αυτό που με κάνει ΤΡΟΜΕΡΗ εντύπωση ειναι η καταπληκτικά ΚΑΚΗ δημοσιογραφία ώρες ώρες...

Βγαίνει χθες μια συνέντευξη των B&W για να εξηγήσουν ΝΤΕΜΕΚ την απόφαση του Στάνις, γράφεται μάλιστα και για τις αντιδράσεις των αναγνωστών των βιβλίων. Λέω "ωραία, για να δούμε τι θα πουν"...

Και διαβάζω αερολογίες για το ότι ήθελαν να δειξουν στο κοινό ότι οι θάνατοι επιρρεάζουν περισσότερο το κοινό όταν ειναι αγαπημένων προσώπων και το αν αυτο ειναι σωστό κλπ ΑΣΧΕΤΑ. Και άντε, αυτοι δε μιλάνε για τον ελέφταντα στο δωμάτιο, Ο ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ Ο "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ" δεν μπορούσε να ρωτήσει για την αντίφαση ανάμεσα στον τηλεοπτικό και τον Στάνις των βιβλίων που ειναι και το όλο θέμα;;

Εκνευρίστηκα!  >:(

*

Αποσυνδεδεμένος odykal

 • Moderator
 • Στρατηγός
 • ***
 • 496
 • 68
 • Unbowed, Unbent, Unbroken
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 11, 2015, 04:52:53 μμ »
@Laiono
Νομίζω ότι η σειρά μπορεί να επηρεάσει, ο βαθμός όμως στον οποίο γίνεται αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Σχετικά με αυτό που αναφέρεις για βιβλία, από προσωπική εμπειρία (άρχισα προσφάτως re-reading από το πρώτο βιβλίο) μπορώ να σου πω πώς είναι εντυπωσιακό το πόσα πράγματα είχα χάσει στην πρώτη ανάγνωση. Μέχρι και η γνώμη μου για ορισμένους χαρακτήρες έχει αλλάξει.  ;)

@atropos
Σε καταλαβαίνω απόλυτα! :)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 11, 2015, 05:04:47 μμ από odykal »
“ The bleeding star bespoke the end. These are the last days, when the world shall be broken and remade. A new god shall be born from the graves and charnel pits.”

*

Αποσυνδεδεμένος Dragonlord

 • Στρατιώτης
 • ***
 • 190
 • 25
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 11, 2015, 05:22:54 μμ »
+1 κι από μένα.

Ο Stannis είναι ο δικός μου αγαπημένος ήρωας, πρωταρχικά γιατί είναι άνθρωπος με σιδερένια θέληση την οποία αφιερώνει στην εκτέλεση του καθήκοντος. Η ανάλυση του odykal, βασισμένη όχι σε υποκειμενικές εκτιμήσεις και θεωρίες αλλά απευθείας στις πηγές, μας οδηγεί στο εξής παράδοξο:

Η ίδια η σειρά, όχι πολύ νωρίτερα μας δείχνει ότι ο Stannis αισθάνεται τύψεις για τη μοίρα του μοναδικού παιδιού του διότι στην πραγματικότητα η Shireen κινδύνεψε να πεθάνει και τελικά παραμορφώθηκε υφιστάμενη αυτή την επίθεση κατά του πατέρα της. Η σκηνή αυτή μας έδειξε ότι όλες οι προηγούμενες σκηνές "ψυχρότητας" του Stannis απέναντι στην κόρη του ήταν στην πραγματικότητα τύψεις, ενοχές αλλά και φόβος ότι η Shireen μπορεί να τον κατηγορούσε για την τύχη της. Τελικώς όμως, ο Stannis θυσιάζει την κόρη του, υποτίθεται για να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Μία πιο συνεπής ανάγνωση των γεγονότων όμως μας λέει ότι αν ο Stannis θα έκανε κάτι τέτοιο, δηλαδή να θυσιάσειο τη μοναχοκόρη του - έχω μία κόρη 11 μηνών οπότε μπορώ άνετα να μπω στη θέση του - θα το έκανε όχι για τον εαυτό του, ούτε γιατί του το λέει η Melissandre αλλά γιατί αυτό θα επέβαλε το καθήκον του. Στα βιβλία λοιπόν ένα τέτοιο γεγονός θα συμβεί είτε χωρίς την γνώση του - κι ούτε ψύλλος στον κόρφο των υπαιτίων, είτε διότι του το επιβάλλει το καθήκον, κανένας Ρ'λορ, κανένα στέμμα ή βασίλειο.

Εν τέλει, η θυσία της Shireen, ακόμη και υπό την διαστρεβλωμένη εκδοχή των παραγωγών, είναι μία πράξη μεγαλείου: θυσιάζει την μοναχοκόρη του για να σώσει τις χιλιάδες των στρατιωτών του και τελικά το βασίλειο.

*

Αποσυνδεδεμένος Σιέρα

 • Άρχοντας
 • *******
 • 1191
 • 81
 • Χορεύοντας στο Χάρρενχαλ
  • Προφίλ
Απ: [Spoilers] Στάννις Μπαράθηον σειρά - Στάννις Μπαράθηον βιβλία
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 14, 2015, 08:01:07 μμ »
@odykal

Εξαιρετική ανάρτηση!!!!

Πολύ καλή ανάλυση και παράθεση πληροφοριών από βιβλία και συνεντεύξεις!

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τον Τζέιμυ, όπου οι παραγωγοί έχουν απόλυτα αλλάξει την πλοκή και παραποιήσει τον χαρακτήρα. Το απόσπασμα από το 6ο βιβλίο είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την Σιρήν ο Στάννις. Αλλά εδώ έβαλαν τον ΜΔ να δίνει στους Μπόλτον την Σάνσα...

He was sick of it, sick of lords and lies, sick of his father, his sister, sick of the whole bloody business.