Αποστολέας Θέμα: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον  (Αναγνώστηκε 22289 φορές)

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • Μηνύματα: 2468
 • Karma: 103
 • Φύλο: Γυναίκα
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 02:51:40 μμ »
 Η συζήτηση για την πατρότητα του νόθου Τζον Σνόου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες όσον αφορά τη σειρά των βιβλίων. Στο SSM, #159, ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν παραδέχτηκε ότι οι γονείς του Τζον θα αποκαλυφθούν τελικά σε μεταγενέστερους τόμους της σειράς. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να υποθέσει ότι το μυστικό της πατρότητας θα παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο στην πλοκή, και ότι υπήρξε κάποιου είδους προοικονομία που οδηγούσε σ' αυτό.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρία ζευγάρια γονέων που φαίνονται πιθανά. Το ένα ζευγάρι το γνωρίζουμε λόγω φημών που κυκλοφορούν στα Επτά Βασίλεια. Ένα άλλο ζευγάρι το γνωρίζουμε από το στόμα του Ένταρντ Σταρκ και του Έντρικ Ντέυν. Και ένα ζευγάρι το γνωρίζουμε απλά μέσω της δύναμης της παρατήρησης και της προσθαφαίρεσης. Αυτές οι τρεις πιθανότητες θα αναλυθούν με τη σειρά παρακάτω.

I. ΕΝΤΑΡΝΤ ΣΤΑΡΚ ΚΑΙ ΑΣΑΡΑ ΝΤΕΥΝ

Η Ασάρα Ντέυν, η αρχόντισσα του Στάρφωλ, τράβηξε προφανώς το ερωτικό ενδιαφέρον του Ένταρντ πριν την Επανάσταση του Ρόμπερτ. Μετά το τέλος του πολέμου, ξέρουμε ότι η Ασάρα αυτοκτόνησε πέφτοντας από έναν πύργο στη θάλασσα.(GoT, pg. 487). Οτιδήποτε άλλο πέρα απ' αυτά τα γεγονότα είναι καθαρή εικασία.

Από τη στιγμή που ο Ένταρντ έφερε τον Τζον στο σπίτι του από το νότο, φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν ότι η Ασάρα ήταν η πραγματική μητέρα του Τζον. Η Κάτλυν άκουσε την ιστορία από τους υπηρέτες στο (GoT, pg. 65), και ο Ένταρντ της δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση όταν τον ρωτάει γι' αυτό:

Παράθεση
“"Μη με ρωτήσεις ποτέ για τον Τζον." είπε παγερά σαν πάγος. "Είναι αίμα μου, και αυτό είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζεις. Και τώρα θα μάθω πού άκουσες αυτό το όνομα, αρχόντισσά μου."  Είχε ορκιστεί να υπακούει. Του είπε. Και από εκείνη την ημέρα και μετά, οι ψίθυροι σταμάτησαν και το όνομα της Ασάρα Ντέυν δεν ακούστηκε ποτέ ξανά στο Γουίντερφελ.

Σημειώστε ότι ο Ένταρντ δεν αρνείται τις φήμες, απλώς θέλει να θέσει ένα τέλος σ' αυτές. Όπως λέει κι ο Τύριον Λάννιστερ,

Παράθεση
"Όταν κόβεις τη γλώσσα ενός ανθρώπου, δεν αποδεικνύεις ότι είναι ψεύτης, το μόνο που κάνεις είναι να διαλαλείς ότι φοβάσαι αυτό που έχει να πει."” (CoK, pg. 229)

Όμως οι φήμες κυκλοφόρησαν. Η Σέρσεϊ τις άκουσε (GoT, pg. 487). Το ίδιο και ο Έντρικ Ντέυν (SoS, pg. 495) και ο Χάργουιν (SoS, pg. 496). Αλλά υπάρχει άραγε αλήθεια σ' αυτές τις φήμες;

Σίγουρα ο Ένταρντ και η Ασάρα φαίνεται ότι τουλάχιστον είχαν ερωτευτεί ο ένας τον άλλον. Ο Έντρικ Ντέυν λέει στην Άρυα ότι ο Νεντ και η Ασάρα ερωτεύτηκαν στο Χάρρενχαλ.  (SoS, pg. 495). Αυτό μοιάζει να είναι αλήθεια. Γνωρίζουμε από την ιστορία της Μήρα για τον Ιππότη του Γελαστού Δέντρου ότι ο Νεντ και η Ασάρα χόρεψαν μαζί στο τουρνουά του Χάρρενχαλ τη χρονιά της ψεύτικης άνοιξης.

“
Παράθεση
Ο άνθρωπος των βάλτων είδε μια νεαρή με γελαστά βιολετιά μάτια να χορεύει... με τον ήσυχο λύκο... αλλά μόνο αφού ο άγριος λύκος της μίλησε εκ μέρους του αδερφού του που ήταν πολύ ντροπαλός για να αφήσει τον πάγκο που καθόταν.” (SoS, pg. 281)

Ο ήσυχος λύκος ήταν ο Νεντ, και ξέρουμε ότι η Ασάρα έχει βιολετιά μάτια από το (GoT, pg. 65).

Πάντως, το τουρνουά του Χάρρενχαλ έλαβε χώρα ένα ή δύο χρόνια πριν την επανάσταση του Ρόμπερτ -- αν ο Τζον είχε συλληφθεί εκείνη την περίοδο, θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ ό, τι είναι. Άρα, πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Τζον συνελήφθη κάποια στιγμή μέσα στον πόλεμο ή πολύ λίγο πριν αυτός ξεσπάσει. Αλλά πώς; Σ' αυτό το σημείο, ο Ένταρντ είναι ήδη παντρεμένος με την Κάτλυν, και έχουμε πάρα πολλές αναφορές για την περίφημη εντιμότητά του που μοιάζει απίθανο να γινόταν πατέρας ενός νόθου από μια γυναίκα για την οποία είχε ενδιαφερθεί παλιά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Νεντ ταξίδεψε στο Στάρφωλ μετά το θάνατο της Λυάννα για να επιστρέψει το ξίφος Αυγή στο σπίτι του. Αλλά ο Ένταρντ θα έπρεπε να μείνει στο Σταρφωλ για ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ αν ο Τζον είχε συλληφθεί τότε, ώστε όταν θα γεννιόταν να τον έπαιρνε στο σπίτι του. Δεν έχουμε καμιά γραπτή μνεία για τόσο μεγάλη διαμονή του Νεντ στο Ντορν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να είχε συμβεί έτσι.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Ένταρντ και η Ασάρα να είχαν συναντηθεί κρυφά σε κάποιο τρίτο μέρος μετά το τουρνουά του Χάρρενχαλ. Είναι πιθανόν να συναντήθηκαν μία τελευταία φορά λίγο πριν ξεσπάσει η επανάσταση, και να ήταν τότε που ο Τζον συνελήφθη. Ενώ δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία, δεν υπάρχει και καμιά για να την καταρρίψει.

Είτε η Ασάρα ήταν  μητέρα του Τζον είτε δεν ήταν, έθεσε τέρμα στη ζωή της μετά τον πόλεμο. Γιατί; Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

1) Θλίψη για τον θάνατο του αδερφού της Άρθουρ Ντέυν από το χέρι του Ένταρντ.
2) Θλίψη που ο Ένταρντ έκανε τον τζον με κάποια άλλη. (Ίσως τη Γουίλλα; Δες παρακάτω)
3) Θλίψη που ο Ένταρντ έκανε τον Τζον μαζί της αλλά ακόμη επιθυμεί να επιστρέψει στην Κάτλυν, την πραγματική του γυναίκα.
4) Συνδυασμός του  1) και του 2)
5)Συνδυασμός του  1) και του 3)

Ως κατακλείδα, γνωρίζουμε ότι υπήρχε ερωτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στον Ένταρντ και την Ασάρα  αλλά οι φήμες που αφορούσαν το γεγονός ότι αυτή ήταν η μητέρα του Τζον, μπορεί να έχουν ή να μην έχουν βάση. Η αυτοκτονία της ήταν περισσότερο ένας συνδυασμός από διάφορους παράγοντες. Ενώ κάποιες αποδείξεις υποδεικνύουν ότι είναι μητέρα του τζον,  έχουμε περισσότερο ελκυστικά ενδεχόμενα για τα οποία υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις, όπως θα συζητήσουμε παρακάτω.

II. ΕΝΤΑΡΝΤ ΣΤΑΡΚ ΚΑΙ ΓΟΥΙΛΛΑ

Η Γουίλλα είναι μία τροφός στην υπηρεσία του Οίκου Ντέυν. Είναι ιδιαίτερα ισχυρή υποψήφια για μητέρα του Τζον, επειδή ο ίδιος ο Νεντ είπε στον Ρόμπερτ ότι η Γουίλλα είναι η μητέρα του Τζον. Αναφέρεται για πρώτη φορά στο GoT, pg. 110:

Παράθεση
“"Μου είπες κάποτε. Ήταν η Μέρρυλ; Ξέρεις ποια εννοώ, τη μητέρα του μπάσταρδού σου."
“"Την έλεγαν Γουίλλα," απάντησε ο Νεντ με ψυχρή ευγένεια, "και θα ήθελα να σταματήσω να μιλάω γι' αυτήν."
“"Γουίλλα, ναι." Ο Βασιλιάς χαμογέλασε. "Θα πρέπει να ήταν σπάνια κοπέλα αφού έκανε τον Άρχοντα Ένταρντ Σταρκ να ξεχάσει την τιμή του, ακόμη και για μια ώρα. Δε μου είπες ποτέ πώς έμοιαζε..."”
Το στόμα του Νεντ σφίχτηκε με θυμό.  "Κι ούτε θα σου πω. Άστο, Ρόμπερτ, στο όνομα της αγάπης που λες ότι μου έχεις. Ντρόπιασα τον εαυτό μου και ντρόπιασα και την Κάτλυν, μπροστά σε θεούς και ανθρώπους."

Ενδιαφέρον. Ο Ένταρντ θα είχε μόνο ένα λόγο για να πει ψέματα στον Ρόμπερτ για τη μητέρα του Τζον, και αυτός ο λόγος αναλύεται στο σημείο με αριθμό ΙΙΙ (δες παρακάτω). Αλλά το γεγονός είναι ότι ισχυρίζεται πως η Γουίλλα είναι η μητέρα του Τζον, και αυτό αργότερα μπορεί να υποστηριχθεί.

Όμως, μπορεί να υπάρξει και μια εναλλακτική ερμηνεία της δήλωσης του Νεντ. Κάποιοι άνθρωποι επισήμαναν ότι ο Ένταρντ ίσως να απαντούσε στου Ρόμπερτ την ερώτηση, "Ξέρεις ποια εννοώ;" Όταν ο Ένταρντ απαντά, "Γουίλλα," αναφέρεται σ' αυτήν την ερώτηση, και έτσι δεν ψεύδεται άμεσα στον Ρόμπερτ. Η Γουίλλα μπορεί να υπήρξε η γυναίκα στην οποία ο Ρόμπερτ αναφερόταν, αλλά ο Ένταρντ ίσως να μην επιβεβαίωνε ότι αυτή ήταν η μητέρα του Τζον. Αυτό ταιριάζει με την περίφημη εντιμότητα του Νεντ και με το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν ψεύδεται.

Στην SoS, pg. 494, η Άρυα έχει μια συζήτηση με τον Έντρικ Ντέυν, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στάρφωλ.

“
Παράθεση
"Πώς ξέρεις για τον Τζον;"”
“"Είναι ομογάλακτος αδερφός μου."”
“"Αδερφός;"  Η Άρυα δεν κατάλαβε.  "Μα εσύ είσαι από το Ντορν. Πώς μπορεί εσύ κι ο Τζον να έχετε το ίδιο αίμα;"
“"Ομογάλακτοι αδερφοί. Όχι το ίδιο αίμα. Η αρχόντισσα μητέρα μου δεν είχε γάλα όταν ήμουν μικρός, κι έτσι η Γουίλλα έπρεπε να με θηλάσει."
Η Άρυα σάστισε.  "Ποια είναι η Γουίλλα;"”
“"Η μητέρα του Τζον Σνόου. Δε σου είπε ποτέ; Μας υπηρέτησε για χρόνια και χρόνια. Από πριν γεννηθώ εγώ."
“Ο Τζον ποτέ δεν έμαθε ποια ήταν η μητέρα του. Ούτε καν το όνομά της.  Η Άρυα έριξε ένα  δύσπιστο βλέμμα στον Νεντ.  "Την ξέρεις; Αλήθεια;"  Με κοροϊδεύει άραγε;  "Αν λες ψέματα, θα σε μπουφλίσω."”
“"Η Γουίλλα ήταν η τροφός μου,"  επανέλαβε σοβαρά.  "Ορκίζομαι στην τιμή του Οίκου μου." ”
“"Έχεις Οίκο;"   Αυτό ήταν ανόητο εκ μέρους της. Ήταν ένας ακόλουθος, φυσικά και είχε Οίκο.  "Ποιος είσαι;"
"Αρχόντισσά μου;"  Ο Νεντ φάνηκε ντροπιασμένος.    "Είμαι ο Έντρικ Ντέυν, ο... ο Άρχοντας του Στάρφωλ."

Έτσι, έχουμε από δύο πηγές ότι η Γουίλλα ήταν μητέρα του Τζον. Σχεδόν όλα ταιριάζουν μεταξύ τους, εκτός από μερικά γεγονότα. Όπως και με την Ασάρα (δες παραπάνω), έτσι και με την Γουίλλα ο Ένταρντ θα έπρεπε να περάσει απελπιστικά πολύ χρόνο στο Στάρφωλ, προκειμένου να συλληφθεί και να γεννηθεί το παιδί πριν το πάρει στο Βορρά. Βέβαια, δεν είναι αδύνατον ο Ένταρντ να έκανε παρατεταμένες διακοπές στο Ντορν.

Όμως, γιατί δεν είναι κοινώς αποδεκτή η θεωρία ότι η Γουίλλα είναι η μητέρα του Τζον; Κατ' αρχήν, υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις που υποδεικνύουν  την τρίτη πιθανότητα (δες παρακάτω) πιο σωστή. Όμως, όποια κι αν είναι η μητέρα του Τζον, φαίνεται ότι η Γουίλλα τουλάχιστον ήξερε τον Ένταρντ και ήταν μέρος της "συνωμοσίας", επειδή εκείνη και ο Νεντ, με εκατοντάδες μίλια να τους χωρίζουν, είπαν την ίδια ιστορία.

Είναι πιθανόν το όλο θέμα της Γουίλλα να είναι μια παραπλάνηση για να μας μπερδέψει. Αλλά όποια κι αν είναι αυτή η γυναίκα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κρατάει πολύ σημαντικές πληροφορίες. Με την εξαίρεση του Χάουλαντ Ρηντ, η Γουίλλα μπορεί να είναι το μόνο ζωντανό πρόσωπο που γνωρίζει την αλήθεια για την πατρότητα του Τζον, είτε είναι μητέρα του είτε όχι.

ΙΙΙ. ΡΑΙΓΚΑΡ ΤΑΡΓΚΑΡΥΕΝ ΚΑΙ ΛΥΑΝΝΑ ΣΤΑΡΚ

Εκ πρώτης όψεως, αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει καταγέλαστο. Ο Ραίγκαρ και η Λυάννα; Δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ή προσωπικός ισχυρισμός για να το υποστηρίξει αυτό, αντίθετα από την περίπτωση της Ασάρα και της Γουίλλα. Όμως υπάρχουν έμμεσα, λεπτά στοιχεία. Πάρα πολλά, στην πραγματικότητα.  Και όσο περισσότερο κάποιος τα κοιτάει, τόσο πιο πολύ πείθεται ότι αυτή είναι η απάντηση. Η θεωρεία είναι περίπλοκη. Αρχικά, θα δώσω όλη την πιθανή ιστορία, προκειμένου να καταλάβει πλήρως ο αναγνώστης την θεωρία, και έπειτα θα προσφέρω διάφορα κομμάτια αποδείξεων για κάθε υπόθεση, συμπληρωμένα με παραθέσεις και νούμερο σελίδας (μπόλικες!). Στο τέλος θα αναλύσω γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί.

1) Η Πιθανή Ιστορία

Ο Ραίγκαρ Ταργκάρυεν παντρεύτηκε την Έλια Μαρτέλ, η οποία του έδωσε δύο παιδιά, την Ραίνυς και τον Αίγκον. Όμως ο γάμος ήταν γάμος πολιτικών σκοπιμοτήτων και στο τουρνουά του Χάρρενχαλ τη χρονιά της ψεύτικης άνοιξης, ο Ραίγκαρ συνάντησε την πραγματική του αγάπη - τη Λυάννα Σταρκ. Το ζευγάρι ερωτεύτηκε, και το έσκασαν μαζί κάποια στιγμή αργότερα στον Πύργο της Χαράς στα Κόκκινα Βουνά του Ντορν.
Εκεί ο Ραίγκαρ άφησε έγκυο τη Λυάννα. Όμως, ο Ραίγκαρ έπρεπε να φύγει για να πολεμήσει τον Ρόμπερτ και τρεις άντρες της Βασιλικής Φρουράς (ο Σερ Άρθουρ Ντέυν, ο Σερ Όσγουελ Γουέντ, και ο  Άρχοντας Διοικητής Γκέρολντ Χάιταουερ) έμειναν στον Πύργο της Χαράς για να προστατέψουν τη Λυάννα και το αγέννητο παιδί της. Με κάποιον τρόπο, ο Ένταρντ και οι σύντροφοί του στη μάχη ανακάλυψαν την τοποθεσία που βρισκόταν η Λυάννα. Υπέθεσαν ότι η Λυάννα είχε απαχθεί από τον Ραίγκαρ και ότι δεν τον ακολούθησε με τη θέλησή της.
Ο Ένταρντ και οι βόρειοι έφτασαν στον Πύργο της Χαράς και ακολούθησε μάχη με τη Βασιλική Φρουρά. Στο τέλος, μόνο ο Ένταρντ και ο άνθρωπος των βάλτων Χάουλαντ Ρηντ μένουν ζωντανοί. Ο Ένταρντ μπαίνει στον πύργο και βρίσκει τη Λυάννα. Έχει γεννήσει ένα παιδί, αλλά εξαιτίας περιπλοκών της γέννας, είναι ετοιμοθάνατη. Βάζει τον Ένταρντ να της υποσχεθεί ότι δε θα αποκαλύψει την πραγματική πατρότητα του παιδιού σε κανέναν, μήπως και το μίσος που τρέφει ο Ρόμπερτ για τους Ταργκάρυεν τον οδηγήσει στο να σκοτώσει το παιδί της. Έπειτα, πεθαίνει. 
Ο Ένταρντ ονομάζει το παιδί Τζον. Αυτός, ο Τζον και πιθανότατα και ο Χάουλαντ πηγαίνουν στο Στάρφωλ για να επιστρέψουν πίσω το μεγάλο σπαθί Αυγή, το οποίο ανήκε στον Άρθουρ Ντέυν μέχρι που σκοτώθηκε στη μάχη. Εκεί, ίσως ο Ένταρντ και η Γουίλλα να συνωμοτούν για να υποδυθεί η Γουίλλα τη μητέρα του Τζον ώστε να προστατευτεί το παιδί. Επίσης, η Ασάρα αυτοκτονεί (για τους πιθανούς λόγους δες παραπάνω).
Ο Ένταρντ στη συνέχεια πηγαίνει στο Βορρά με τον Τζον, ισχυριζόμενος ότι το παιδί είναι δικό του και της Γουίλλα για να τον προστατέψει από το μίσος του Ρόμπερτ. 

(συνεχίζεται...)

*το νούμερο των σελίδων αφορά τα αγγλικά βιβλία.
Μετάφραση στα ελληνικά: nirne

ΠΗΓΗ: http://www.angelfire.com/ma4/mlarchives/faq/jon.html

     
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 01, 2018, 11:32:57 μμ από nirne »

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • Μηνύματα: 2468
 • Karma: 103
 • Φύλο: Γυναίκα
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 02:55:16 μμ »
(...συνέχεια)

2) Η Απόδειξη

α) Η προσωπικότητα του Ραίγκαρ -- Αληθινή Αγάπη για τη Λυάννα;

Στην αρχή της σειράς, ο αναγνώστης ξεκινάει με μια γενική αντιπάθεια στο πρόσωπο του Ραίγκαρ Ταργκάρυεν. Ωστόσο, οι περισσότερες απόψεις για το Ραίγκαρ προέρχονται από τον Ρόμπερτ. Ενώ ο Ρόμπερτ περιγράφει το Ραίγκαρ ως έναν μοχθηρό άνθρωπο και βιαστή, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ραίγκαρ έκλεψε τη Λυάννα, την αγαπημένη του Ρόμπερτ. Ξεκάθαρα, κανείς άλλος χαρακτήρας στα βιβλία δεν τρέφει αυτήν την αντιπάθεια για το Ραίγκαρ και οι περισσότεροι άλλοι χαρακτήρες μοιάζουν να τον εκτιμούν και να τον θαυμάζουν. Ένα σύντομο σταχυολόγημα:

Παράθεση
(Ο Νεντ) αναρωτήθηκε αν ο Ραίγκαρ σύχναζε σε πορνεία. Για κάποιο λόγο δεν το πίστευε. --GoT, pg. 381.

Ο ιππότης (Τζόρα) της έριξε ένα περίεργο βλέμμα. “Είσαι πραγματική αδερφή του αδερφού σου.”
“Του Βισέρυς?”  (Η Ντάνυ) δεν κατάλαβε.
"Όχι” της απάντησε. “Του Ραίγκαρ.”--GoT, pg.668

(Η Ντάνυ είπε,) “Θα υπάρχει σίγουρα κάτι καλό να πει κανείς για τον πατέρα μου, έτσι δεν είναι;”
(Μπάρρισταν) “Υπάρχει, Μεγαλειότατη. Για τον πατέρα σου και για όσους υπήρξαν πριν από εκείνον. Τον παππού σου τον Τζαιχαίρυς και τον αδερφό του, τον πατέρα τους τον Αίγκον, τη μητέρα σου... και το Ραίγκαρ. Γι' αυτόν πάνω απ' όλους.” --SoS, pg. 815

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Ένταρντ, ο Τζόρα και ο Μπάρρισταν, όλοι διαφωνούν με το Ρόμπερτ και πιστεύουν ότι ο Ραίγκαρ ήταν ένας εξαιρετικός, γενναίος άνθρωπος... όχι ακριβώς το είδος του άντρα που θα μπορούσε να απαγάγει ένα νεαρό κορίτσι ενάντια στη θέλησή του. Ίσως ακόμη κι ο Ρόμπερτ να το συνειδητοποιεί αυτό:

Παράθεση
Σαστισμένος, ο βασιλιάς κούνησε το κεφάλι του.  “Ο Ραίγκαρ...Ο Ραίγκαρ νίκησε, πανάθεμά τον. Τον σκότωσα, Νεντ, οδήγησα εκείνο το παλούκι κατευθείαν μέσα από τη μαύρη του πανοπλία μέσα στη μαύρη του καρδιά και πέθανε στα πόδια μου... Κι όμως με κάποιον τρόπο ακόμη κι έτσι με νίκησε. Αυτός έχει τη Λυάννα τώρα, και εγώ έχω αυτήν.”--GoT, pg. 430

Το απόσπασμα μπορεί να σημαίνει ότι ο Ρόμπερτ παραδέχεται ότι η Λυάννα πήγε με τη θέλησή της με το Ραίγκαρ. Γιατί αυτό μοιάζει σαν πιθανό ενδεχόμενο -- η Λυάννα ερωτεύτηκε το Ραίγκαρ κι έφυγε μαζί του. Ξέρουμε ότι δεν έτρεφε μεγάλη αγάπη για το Ρόμπερτ:

Παράθεση
“Ο Ρόμπερτ δε θα μείνει ποτέ σε ένα κρεβάτι,” του είχε πει η Λυάννα στο Γουίντερφελ, μια νύχτα πολύ καιρό πριν όταν ο πατέρας τους είχε υποσχεθεί το χέρι της στο νεαρό Άρχοντα του Στορμς Εντ. “Έμαθα ότι έχει ένα παιδί με κάποιο νεαρό κορίτσι σττην Κοιλάδα.” Ο Νεντ είχε κρατήσει το μωρό στην αγκαλιά του. Δύσκολα μπορούσε να το αρνηθεί, ούτε θα έλεγε ψέματα στην αδερφή του, αλλά τη διαβεβαίωσε πως ό, τι έκανε ο Ρόμπερτ πριν τον αρραβώνα τους δεν είχε σημασία, ότι ήταν ένας καλός και έντιμος άνθρωπος που θα την αγαπούσε με όλη του την καρδιά. Η Λυάννα απλά είχε χαμογελάσει. “Η αγάπη είναι γλυκιά, αγαπημένε μου Νεντ, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη φύση ενός άντρα.”--GoT, pg. 379

Είναι φανερό λοιπόν ότι η Λυάννα δεν αγαπούσε στην πραγματικότητα το Ρόμπερτ, και ο Ραίγκαρ δεν ήταν ο μοχθηρός άνθρωπος που τον παρουσίαζε ο Ρόμπερτ. Κι έτσι φαίνεται πιθανό το ζευγάρι να αγαπήθηκε και έχουμε αποδείξεις για να το υποστηρίξουμε αυτό. Για παράδειγμα, στο τουρνουά του Χάρρενχαλ τη χρονιά της ψεύτικης άνοιξης, ο Ραίγκαρ κέρδισε το διαγωνισμό κονταρομαχίας. Αλλά αντί να στέψει τη γυναίκα του βασίλισσα του έρωτα και της ομορφιάς, αυτός έστεψε τη Λυάννα.  (SoS, pg. 486). Ο Νεντ το θυμάται αυτό καθώς έχει παραισθήσεις:

Παράθεση
Ο Νεντ θυμήθηκε τη στιγμή που όλα τα χαμόγελα πάγωσαν, όταν ο Πρίγκιπας Ραίγκαρ Ταργκάρυεν ώθησε το άλογό του να προσπεράσει τη γυναίκα του, την Ντορνιανή πριγκίπισσα Έλια Μαρτέλ, για να αποθέσει το στεφάνι της ομορφιάς στην αγκαλιά της Λυάννα. Μπορούσε ακόμη να το δει: ένα στέμμα από χειμωνιάτικα ρόδα, τόσο γαλάζια όσο ο πάγος.
Ο Νεντ Σταρκ άπλωσε το χέρι του να αρπάξει το λουλουδένιο στέμμα αλλά κάτω από τα απαλά γαλάζια πέταλα, ήταν κρυμμένα τα αγκάθια...
--GoT, pg. 631

Αυτή είναι προφανώς μια σημαντική στιγμή για τον Ένταρντ ώστε να τη θυμάται, ενώ ήταν κλεισμένος σε ένα κελί. Και έχουμε κι άλλη μια αναφορά για το ότι η Λυάννα είχε ερωτευτεί το Ραίγκαρ στο τουρνουά του Χάρρενχαλ, από την ιστορία της Μήρα για τον Ιππότη του Γελαστού Δέντρου:

Παράθεση
“Ο πρίγκιπας των δράκων τραγούδησε ένα τραγούδι τόσο λυπητερό που έκανε την κόρη των λύκων να δακρύσει, αλλά όταν ο αδερφός της το κουτάβι την πείραξε που έκλαιγε, του έχυσε το κρασί στο κεφάλι.”
--SoS, pg. 281

Ο πρίγκιπας των δράκων είναι ο Ραίγκαρ. Η κόρη των λύκων είναι η Λυάννα. Αυτό σίγουρα υπονοεί ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Και ακόμη ένας υπαινιγμός από τη Μήρα:

Παράθεση
“Και ο μυστηριώδης ιππότης έπρεπε να νικήσει όλους τους αντιπάλους του και να ανακηρύξει την κόρη των λύκων βασίλισσα του έρωτα και της ομορφιάς.”
“Ανακηρύχθηκε,” είπε η Μήρα. “Αλλά αυτή είναι μια ακόμη πιο θλιβερή ιστορία.”
--SoS, pg. 283

Και έπειτα έχουμε αρκετές άλλες αναφορές που είναι αμφιλεγόμενες, σχεδόν επιτηδευμένα:

Παράθεση
Κι όμως κάποιες στιγμές η Ντάνυ το φανταζόταν έτσι όπως είχε γίνει... Ο αδερφός της ο Ραίγκαρ να μάχεται με τον Σφετεριστή στα ματωμένα νερά της Τρίαινας και να πεθαίνει για τη γυναίκα που αγάπησε...
---GoT, pg. 30

Και όταν η Ντάνυ βλέπει οράματα στον Οίκο των Αθανάτων:

Παράθεση
Ρουμπίνια χύθηκαν σαν στάλες αίματος από το στήθος ενός ετοιμοθάνατου πρίγκιπα, και γονάτισε μέσα στο νερό και με την τελευταία του πνοή ψιθύρισε το όνομα μιας γυναίκας... CoK, pg. 706

Και στα δύο αυτά αποσπάσματα, ο  Μάρτιν αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το όνομα 'Έλια' και αντίθετα χρησιμοποιεί  'την γυναίκα' ή 'την γυναίκα που αγάπησε' υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλη πέρα από την Έλια... Η Λυάννα ίσως;

β) Η Βασιλική Φρουρά, ο Πύργος της Χαράς και ο Θάνατος της Λυάννα.

Στη σελίδα 424 στο  GoT, ο Ένταρντ ονειρεύεται κάτω από τη επήρρεια του γάλακτος της παπαρούνας εξαιτίας του τραυματισμένου του ποδιού. Τότε βλέπει ένα όνειρο που έχει να κάνει με τη μάχη που έδωσε με τη Βασιλική Φρουρά στον Πύργο της Χαράς. Ο  Μάρτιν έχει δηλώσει ότι αυτό το όνειρο δεν είναι εντελώς κυριολεκτικό (ο Νεντ ονειρεύεται άλλωστε) αλλά κάποια βασικά στοιχεία μπορούν να εξαχθούν απ' αυτό.

Το ένα είναι ότι τρεις άντρες της Βασιλικής Φρουράς, ο Σερ Άρθουρ Ντέυν, ο Σερ Τζέρολντ Χάιταουερ, και ο Σερ Όσγουελ Γουέντ, ήταν παρόντες στον Πύργο της Χαράς. Αυτό είναι παράξενο αφού απ' όσα γνωρίζει ο αναγνώστης, δεν υπάρχει βασιλικό αίμα παρόν στον Πύργο της Χαράς -- μόνο η Λυάννα. Τότε γιατί αυτοί βρίσκονται εκεί, αντί να είναι με τον Βισέρυς ή με την Νταινέρυς; (Ο Αίρυς, ο  Ραίγκαρ και ο γιος του Ραίγκαρ, Αίγκον είναι νεκροί πια και άρα διάδοχος του θρόνου/βασιλιάς είναι ο Βισέρυς).

Ο προφανής λόγος είναι, φυσικά, ότι η Λυάννα εγκυμονεί το παιδί του Ραίγκαρ και η Βασιλική Φρουρά βρίσκεται εκεί για να προστατέψει αυτό το τμήμα του βασιλικού αίματος. Αλλά θα εμπιστευόταν ο Ραίγκαρ σ' αυτούς τους άντρες ένα τέτοιο μυστικό; Πιθανόν. Ο Μπάρρισταν είπε στην Ντάνυ ότι ο παλιότερος και πιο αληθινός φίλος του Ραίγκαρ ήταν ο Άρθουρ Ντέυν  (SoS, pg. 90), κι έτσι ήταν πιθανότατα ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να του εμπιστευτεί ένα τέτοιο μυστικό.

Η παρουσία της Βασιλικής Φρουράς είχε αποδεδειγμένα αντίκτυπο πάνω στον Ένταρντ. Στο GoT, σελ. 502, και μόνο η θέα των τριών αντρών στους λευκούς μανδύες στέλνει ένα ρίγος μέσα του.

Έπειτα, έρχεται το παράξενο ζήτημα του θανάτου της Λυάννα. Από τις σκέψεις του Νεντ στο Got, pg. 43, μαθαίνουμε ότι πέθανε από πυρετό, σ' ένα δωμάτιο που μύριζε 'αίμα και ρόδα.'  Αφού η μάχη έλαβε χώρα έξω από τον πύργο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το αίμα προήλθε από τη γέννα της Λυάννα. Γνωρίζουμε ότι το αίμα ήταν της Λυάννα, επειδή στο GoT, pg. 424, ο Ένταρντ θυμάται τη 'Λυάννα στο κρεβάτι της  του αίματος'. Το κρεβάτι της του αίματος -- το αίμα ήταν δικό της και το αίμα δεν είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός πυρετού. Και ο  Μάρτιν είναι γνωστό ότι έχει συμπάθεια σ' αυτήν την έκφραση όταν αναφέρεται σε γέννα -- στο GoT, pg. 674, η Μίρρι Μαζ Ντουρ λέει ότι ξέρει τα μυστικά του 'ματωμένου κρεβατιού' εννοώντας της γέννας.

γ) “Υποσχέσου μου, Νεντ”

Παράθεση
“Ήμουν μαζί της όταν πέθανε,” ο Νεντ θύμισε στο βασιλιά. “Ήθελε να έρθει σπίτι, να αναπαυθεί δίπλα στον Μπράντον και τον Πατέρα.” Ακόμη μπορούσε να την ακούσει κάποιες στιγμές. Υποσχέσου μου, είχε φωνάξει, σε ένα δωμάτιο που μύριζε αίμα και ρόδα. Υποσχέσου μου, Νεντ. Ο πυρετός είχε πάρει τις δυνάμεις της και η φωνή της ήταν σβησμένη σαν ψίθυρος, αλλά όταν της έδωσε το λόγο του, ο φόβος είχε εξαφανιστεί από τα μάτια της αδερφής του..
---GoT, pg. 43

Στο παραπάνω απόσπασμα, ο Ένταρντ δηλώνει ότι η υπόσχεσή του στη Λυάννα ήταν να τη θάψει στο Γουίντερφελ. Ωστόσο, ανακαλεί τα λόγια της μέσα σ' όλο το βιβλίο τις πιο παράξενες στιγμές και στα πιο περίεργα μέρη, υποδηλώνοντας ότι η υπόσχεση σήμαινε κάτι περισσότερο. Από το παραπάνω χωρίο, η απλή φράση 'ο φόβος εξαφανίστηκε από τα μάτια της αδερφής του' δηλώνει ότι η υπόσχεση ήταν κάτι βαθύτερο -- γιατί αυτή να είναι τόσο τρομαγμένη για το πού θα ταφεί; Έχει υπονοηθεί ότι αυτό που υποσχέθηκε ο Νεντ ήταν να κρατήσει την ταυτότητα του Τζον μυστική, και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από τον τρόπο με τον οποίο εκείνος ανακαλεί τα λόγια της Λυάννα.

Παράθεση
“Εκδικήθηκες για τη Λυάννα στην Τρίαινα,” είπε ο Νεντ, σταματώντας δίπλα στο βασιλιά. Υποσχέσου μου, Νεντ, είχε ψιθυρίσει.
--GoT, pg. 116

Αυτό το απόσπασμα θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο Ένταρντ αναφέρθηκε στη Λυάννα. Αλλά το ότι ο Ρόμπερτ σκότωσε το Ραίγκαρ δεν έχει και πολύ σχέση με το ότι ο Νεντ υποσχέθηκε να θάψει τη Λυάννα στο Γουίντερφελ. Τα λόγια αυτά ταιριάζουν περισσότερο αν η υπόσχεση του Νεντ αφορούσε τον Τζον, γιατί θα μπορούσε να ταιριάζει με το μίσος του Ρόμπερτ προς τους Ταργκάρυεν.

Παράθεση
Θυμήθηκε το βρέφος-γιο του Ραίγκαρ, το κόκκινο κατεστραμμένο κρανίο του, και τον τρόπο που ο βασιλιάς είχε στρέψει το κεφάλι του μακριά, όπως είχε στραφεί μακριά στην αίθουσα ακροάσεων του Ντάρρυ, όχι και τόσο πολύ καιρό πριν. Ακόμη μπορούσε να ακούσει τη Σάνσα να ικετεύει, όπως ικέτευσε και η Λυάννα κάποτε.
---GoT, pg. 199

Τώρα αυτό είναι ενδιαφέρον. Γιατί στο καλό ο Ένταρντ θα παρομοίαζε τη Σάνσα που ικέτευε για τη ζωή της Αρχόντισσας με τη Λυάννα που ικέτευε να ταφεί στο Γουίντερφελ -- ειδικά μέσα στο πλαίσιο του μίσους του Ρόμπερτ για τους Ταργκάρυεν; Αυτές οι αναφορές δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα εκτός κι αν κάποιος δεχτεί ότι η Λυάννα ικέτευε να κρατηθεί η ταυτότητα του παιδιού της μυστική από το Ρόμπερτ.

Παράθεση
“Θα το κάνω,” ο Νεντ της υποσχέθηκε. Αυτή ήταν η κατάρα του. Ο Ρόμπερτ θα ορκιζόταν αιώνια αγάπη και θα ξεχνούσε τους όρκους του πριν πέσει το σκοτάδι, αλλά ο Νεντ Σταρκ κράτησε τους όρκους του. Σκέφτηκε τις υποσχέσεις που έδωσε στη Λυάννα καθώς εκείνη πέθαινε, και το τίμημα που πλήρωσε για να τις κρατήσει.
--GoT, pg. 380

Και πάλι αυτό δε βγάζει κανένα νόημα αν μιλάει για την υπόσχεση του Νεντ να θάψει τη Λυάννα στο Γουίντερφελ. Τι τίμημα θα έπρεπε να πληρώσει για να το κάνει αυτό; Αν όμως η υπόσχεση αφορούσε τον Τζον, τα λόγια αυτά, είναι απόλυτα λογικά. Ο Νεντ σίγουρα πλήρωσε ένα τίμημα λέγοντας ότι ο τζον είναι δικός του γιος, ιδιαίτερα απέναντι στην Κάτλυν.

Το επόμενο απόσπασμα είναι από το όνειρο του Ένταρντ:

Παράθεση
“Υποσχέσου μου, Νεντ,” το άγαλμα της Λυάννα ψιθύρισε. Φορούσε ένα στεφάνι από απαλά γαλάζια τριαντάφυλλα και από τα μάτια της έτρεχαν αιμάτινα δάκρυα.
--GoT, pg. 501

Ο Ένταρντ φαίνεται να έχει πολλά βίαια και ταραγμένα όνειρα που αφορούν την υπόσχεσή του στη Λυάννα. Γιατί; Μοιάζει αφύσικο  να δίνει τόσο μεγάλη σημασία σε μια απλή ταφή στο Γουίντερφελ.

Παράθεση
“Φάε τον μπάσταρδο. Μη σε νοιάζει αν πνιγείς τρώγοντάς τον. Υποσχέσου μου, Νεντ .” (είπε ο Ρόμπερτ.)
“Υπόσχομαι.” “Υποσχέσου μου, Νεντ,” αντήχησε η φωνή της Λυάννα.
--GoT, pg. 505

Αυτό το χωρίο μπορεί να εννοεί ότι ο Ένταρντ παρομοίασε τις υποσχέσεις στο Ρόμπερτ στο νεκροκρέβατό του με τις υποσχέσεις του στη Λυάννα στο δικό της.

Με τόσες πολλές αναφορές λοιπόν σ' αυτές τις υποσχέσεις, φαίνεται σαν να ήταν εξαιρετικά σημαντικές στο μυαλό του Ένταρντ. Σίγουρα πιο σημαντικές από το να εξασφαλίσει την ταφή της Λυάννα στο Γουίντερφελ. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αφορούν τον Τζον. Κι αν δεν αφορούν αυτόν, τότε θα αφορούν κάτι εξίσου σημαντικό.

(συνεχίζεται...)

*το νούμερο των σελίδων αφορά τα αγγλικά βιβλία.

Μετάφραση στα ελληνικά: nirne

ΠΗΓΗ: http://www.angelfire.com/ma4/mlarchives/faq/jon.html
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 22, 2015, 03:37:58 μμ από nirne »

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • Μηνύματα: 2468
 • Karma: 103
 • Φύλο: Γυναίκα
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 02:56:43 μμ »
(...συνέχεια)

δ) Γαλάζια Χειμωνιάτικα Ρόδα

Μαζί με το 'Υποσχέσου μου, Νεντ', ο Ένταρντ επίσης θυμάται χειμωνιάτικα ρόδα τις πιο παράξενες στιγμές. Αυτά επίσης μπορεί να παραπέμπουν στη Λυάννα. Αγαπούσε τα γαλάζια τριαντάφυλλα. (GoT, pg. 631) Και το στέμμα για τη βασίλισσα του έρωτα και της ομορφιάς που ο Ραίγκαρ της έδωσε ήταν φτιαγμένο από αυτό το λουλούδι. (GoT, pg. 631). Φυσικά, οι αναφορές στα γαλάζια ρόδα θα μπορούσαν να γίνονται απλά εξαιτίας της θλίψης του για το πώς πέθανε η Λυάννα, αλλά θα μπορύσαν να σημαίνουν και κάτι παραπάνω...

Παράθεση
Υποσχέσου μου, είχε φωνάξει, σ' ένα δωμάτιο που μύριζε αίμα και τριαντάφυλλα. Υποσχέσου μου, Νεντ... Ο Νεντ θυμήθηκε τον τρόπο που εκείνη είχε χαμογελάσει τότε, πόσο δυνατά τα δάχτυλά της είχαν σφίξει τα δικά του, καθώς παραιτούνταν από τη ζωή, τα πέταλα των ρόδων έπεφταν από την παλάμη της, νεκρά και μαύρα......”Της φέρνω λουλούδια όταν μπορώ,”(ο Νεντ) είπε. “Η Λυάννα... αγαπούσε τα λουλούδια.”
--GoT, pg. 43

Το δωμάτιο στο οποίο η Λυάννα πέθανε μύριζε τριαντάφυλλα και κρατούσε μάλιστα μερικά στο χέρι της. Ενδιαφέρον. Αν ο Ραίγκαρ ήξερε ότι αυτά ήταν τα αγαπημένα της λουλούδια, θα προσπαθούσε να την κάνει ευτυχισμένη και να της φέρνει τριαντάφυλλα.

Παράθεση
Καθώς συγκρούστηκαν μέσα στο ατσάλι και τη σκιά, μπορούσε να ακούσει τη Λυάννα να ουρλιάζει. “Ένταρντ!” φώναξε. Μια θύελλα από ροδοπέταλα φύσηξε σ' έναν ματωμένο ουρανό, τόσο μπλε όσο και τα μάτια του θανάτου.
--GoT, pg. 425

Τα μάτια της (Σέρσεϊ) έκαιγαν, πράσινη φωτιά στο σούρουπο, όπως της λέαινας που ήταν το οικόσημό της. “Τη νύχτα του γαμήλιου γλεντιού μας, την πρώτη φορά που μοιραστήκαμε το κρεβάτι, με αποκάλεσε με το όνομα της αδερφής σου. Ήταν από πάνω μου, μέσα μου, βρωμούσε κρασίλα, και ψιθύρισε Λυάννα.”
Ο Νεντ σκέφτηκε απαλά γαλάζια ρόδα, και για μια στιγμή θέλησε να κλάψει.
--GoT, pg. 480

“Υποσχέσου μου, Νεντ,” ψιθύρισε το άγαλμα της Λυάννα. Φορούσε ένα στεφάνι από απαλά γαλάζια τριαντάφυλλα και από τα μάτια της έτρεχαν αιμάτινα δάκρυα.
--GoT, pg.501

Το λεπτό, θλιμμένο κορίτσι που φορούσε ένα στέμμα από μπλε ρόδα και ένα άσπρο φόρεμα λερωμένο με αίμα, θα μπορούσε να ήταν μόνο η Λυάννα.
--CoK, pg. 809

Το πραγματικά αποφασιστικό στοιχείο έρχεται με ένα όραμα που είχε η Ντάνυ στον Οίκο των Αθανάτων:

Παράθεση
Ένα μπλε λουλούδι φύτρωνε από μια σχισμή σε ένα τείχος από πάγο και γέμιζε τον αέρα με γλυκύτητα.
--CoK, pg. 707

Αυτό το απόσπασμα υπονοεί έντονα ότι τα γαλάζια ρόδα της Λυάννα έχουν κάποια σχέση με το Τείχος (το 'τείχος του πάγου'). Αυτό είναι απόλυτα λογικό επειδή ο Τζον, το προϊόν της Λυάννα και τα μπλε της τριαντάφυλλα, βρίσκεται στο Τείχος.

Ένα ακόμη τελευταίο στοιχείο βρίσκεται στο CoK, pg. 746. Η  Ύγκριτ λέει στον Τζον μια ιστορία για τον Μπέιλ τον Βάρδο. Ο Μπέιλ διάλεξε ένα γαλάζιο χειμωνιάτικο ρόδο από τον κήπο του Γουίντερφελ και το πήρε χωρίς να ζητήσει την άδεια. Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε τον γιο που έκανε από την κόρη του Άρχοντα Σταρκ ως ανταμοιβή για εκείνο το ρόδο. Δεδομένου ότι ο Ραίγκαρ είναι γνωστός για την αγάπη του στη μουσική και τα τραγούδια, είναι πιθανό να είχε ακούσει αυτήν την ιστορία και να εκπλήρωνε τη ρομαντική του εκδοχή στη ζωή μιμούμενος τον Μπέιλ όσον αφορά τα γαλάζια ρόδα.

ε) Ψέματα, Αθετημένες Υποσχέσεις και Ταραγμένα Όνειρα

Αφού ο Ένταρντ περιγράφεται ως έντιμος άντρας, κάποιος θα σκεφτόταν ότι θα ένιωθε ένοχος για το γεγονός ότι λέει ψέματα σε όλον τον κόσμο για την πατρότητα του Τζον. Λοιπόν, σίγουρα νιώθει ένοχος για κάτι. Σε όλο το βιβλίο, υπάρχουν πολλές αναφορές στο γεγονός ότι νιώθει ενοχές που λέει ψέματα. Αυτά τα ψέματα πολύ πιθανόν να έχουν να κάνουν με τον Τζον ή με κάτι άλλο εξίσου σοβαρό.

Παράθεση
Ο ταραγμένος ύπνος δεν είναι άγνωστος σ' αυτόν. Έχει ζήσει μέσα στο ψέμα επί δεκατέσσερα χρόνια και πάλι αυτά τον στοιχειώνουν τις νύχτες.
--GoT, pg. 115

Μιας και ο Τζον είναι δεκατεσσάρων χρονών εκείνη την εποχή, αυτό έντονα υπονοεί ότι τα ψέματα των δεκατεσσάρων χρόνων του Ένταρντ έχουν σχέση με τον Τζον. Το γεγονός ότι ακόμη τον στοιχειώνουν τις νύχτες έχει βάση αν αναλογιστεί κανείς τα όνειρα του Νεντ για τα μπλε ρόδα και τον Πύργο της Χαράς.

Παράθεση
“Κλαψούρισε και με κοίταξε κι εγώ ένιωσα τέτοια ντροπή, αλλά ήταν σωστό, έτσι δεν είναι; Η βασίλισσα θα μπορούσε να την έχει σκοτώσει.”
“Ήταν σωστό,” της είπε ο πατέρας της. “Και ακόμη και το ψέμα είχε... είχε εντιμότητα.”
--GoT, pg. 222

Ο Ένταρντ θα μπορούσε εύκολα να συγκρίνει τα έντιμα ψέματα της Άρυα με τα δικά του.

Παράθεση
Κάποια μυστικά είναι πιο ασφαλές να παραμένουν κρυφά. Αυτά τα μυστικά είναι πολύ επικίνδυνο να τα μοιραστείς, ακόμη και μ' αυτούς που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. (σκέφτηκε ο Νεντ)
--GoT, pg, 357

Αυτό φαίνεται να υπονοεί ότι ο Νεντ έχει δικά του μυστικά.

Παράθεση
Η βροχή είχε κάνει τους πάντες να κρυφτούν κάτω από τις στέγες τους. Έπεφτε πάνω στο κεφάλι του Νεντ, ζεστή και αμείλικτη σαν τις παλιές ενοχές.--GoT, pg. 379

Η απάτη  τον έκανε να νιώθει βρώμικος. Τα ψέματα που λέμε εξαιτίας της αγάπης, σκέφτηκε. Μακάρι οι θεοί να με συγχωρήσουν.
--GoT, pg. 504

Όλες οι παραπάνω παραθέσεις μοιάζει να υποδηλώνουν ότι ο Ένταρντ ψεύδεται για κάτι επί δεκατέσσερα χρόνια. Αν τα ψέματα δεν αφορούν τον Τζον, τότε τι αφορούν; Υπάρχουν άλλες πιθανές επιλογές, αλλά ο Τζον φαίνεται να είναι η πιο πιθανή αυτή τη στιγμή.

ζ) Σκέψεις που Αφορούν τον Τζον.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω παραθέσεις είχαν να κάνουν με αποδείξεις που υποδείκνυαν την Λυάννα και τον Ραίγκαρ. Ωστόσο, ένας αξιοσημείωτος αριθμός από χωρία υποδεικνύουν ότι ο Τζον είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό, νόθο νεαρό. Κατ' αρχήν, ο Ένταρντ ποτέ δεν αναφέρεται σ' αυτόν ως γιο του, πράγμα το οποίο είναι ενδιαφέρον.

Παράθεση
“Μη με ρωτήσεις ποτέ για τον Τζον,” είπε παγερά σαν πάγος. “Είναι αίμα μου, και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζεις.”
--GoT, pg. 65

Προσέξτε ότι ο Ένταρντ αποκαλεί τον Τζον 'αίμα μου' και όχι 'γιος μου'. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο Ένταρντ ακόμη προσπαθεί να πει όση αλήθεια του είναι δυνατόν, επειδή ο Τζον είναι ανιψιός του αν είναι γιος της Λυάννα. Και έπειτα, στο GoT, pg.  486 :

Παράθεση
Ο Νεντ σκέφτηκε, αν έφτανε στο σημείο να διαλέξει τη ζωή κάποιου παιδιού που δε γνώριζε απέναντι στη ζωή του Ρομπ και της Σάνσα και της Άρυα και του Μπραν και του Ρίκον, τι θα έκανε; Και ακόμη περισσότερο, τι θα έκανε η Κάτλυν, αν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή του Τζον και των παιδιών της κοιλιάς της; Δεν ήξερε. Προσευχόταν να μην μάθαινε ποτέ.

Ο Ένταρντ παραθέτει όλα του τα παιδιά στο μυαλό του αλλά δεν συμπεριλαμβάνει τον Τζον σ' αυτά. Ενδιαφέρον.

Ο Ένταρντ έπειτα κάνει μερικές σκέψεις για τον Τζον ενώ είναι κλεισμένος σ' ένα κελί κάτω από το Κόκκινο Φρούριο, περιμένοντας να πεθάνει:

Παράθεση
Η σκέψη του Τζον τον γέμισε με ένα αίσθημα ντροπής, μια θλίψη τόσο βαθιά και ανείπωτη. Αν μπορούσε να δει το αγόρι ξανά, να καθίσει και να μιλήσει μαζί του...
--GoT, pg. 635

Γιατί, από όλα του τα παιδιά, ο Νεντ θέλει να μιλήσει με τον Τζον πριν πεθάνει; Θα μπορούσε τελικά να θέλει να του αποκαλύψει το μυστικό της πατρότητάς του; Φυσικά, ο Νεντ θα μπορούσε να θέλει να το κάνει αυτό, ακόμη κι αν η μητέρα του Τζον ήταν κάποια άλλη, οπότε το απόσπασμα αυτό δεν παραπέμπει μόνο στο σενάριο της Λυάννα και του Ραίγκαρ. Δύο σελίδες νωρίτερα, ο Ένταρντ ρωτάει τον Βάρυς αν θα μπορούσε να μεταφέρει ένα γράμμα. Ίσως ο Ένταρντ να ήθελε να γράψει το μυστικό της μητέρας του Τζον σ' εκείνο το γράμμα για να το μεταφέρει ο Βάρυς.

Ο Μπραν βλέπει ένα ενδιαφέρον όνειρο το οποίο θα μπορούσε να προστεθεί στις αποδείξεις:

Παράθεση
“Ονειρεύτηκα την κουρούνα χθες βράδυ. Εκείνη με τα τρία μάτια. Πέταξε μέσα στην κάμαρά μου και μου είπε να πάω μαζί της, κι έτσι πήγα. Κατεβήκαμε στις κρύπτες. Ήταν ο πατέρας εκεί και μιλήσαμε. Ήταν θλιμμένος.”
“Και γιατί ήταν θλιμμένος;” ο Λούιν τον κοίταξε μέσα από τη λυχνία του.
“Είχε κάποια σχέση με τον Τζον, νομίζω.” Το όνειρο τον είχε αναστατώσει βαθιά, πολύ περισσότερο από κάθε άλλο όνειρο με την κουρούνα.
--GoT, pg. 730

Στη σειρά των βιβλίων μέχρι τώρα, υπάρχουν νύξεις ότι τα όνειρα των χαρακτήρων  είναι προφητικά ή κατά κάποιον τρόπο μεταφυσικά. Το γεγονός ότι ο Ένταρντ προσπαθούσε να πει στον Μπραν ότι υπήρχε κάτι για το Τζον μέσα στις κρύπτες ίσως υπονοεί ότι ένα μυστικό που έχει σχέση με τον Τζον βρίσκεται εκεί κάτω-- κοντά στο άγαλμα της Λυάννα ίσως;

Ο Τζον βλέπει ένα παρόμοιο όνειρο:

Παράθεση
“Περπατάω σ' έναν μακρύ άδειο διάδρομο... ανοίγουν πόρτες, ακούγονται ονόματα... το κάστρο είναι πάντα άδειο... οι στάβλοι είναι γεμάτοι κόκαλα. Αυτό πάντα με τρομάζει. Αρχίζω να τρέχω, τότε, ανοίγοντας πόρτες, σκαρφαλώνοντας τον πύργο ανεβαίνοντας τρία τρία τα σκαλιά, ουρλιάζοντας για κάποιον, οποιονδήποτε. Και τότε βρίσκομαι μπροστά στην πόρτα για τις κρύπτες. Είναι κατασκοτεινα μέσα και μπορώ να δω τα σκαλιά να κατεβαίνουν στριφογυριστά. Με κάποιον τρόπο γνωρίζω ότι πρέπει να κατέβω εκεί κάτω αλλά δεν το θέλω... Φοβάμαι τι θα με περιμένει εκεί... Ουρλιάζω ότι δεν είμαι Σταρκ, ότι δεν ανήκω εκεί, αλλά δεν οφελεί, πρέπει να κατέβω κάτω  όπως και να' χει, κι έτσι αρχίζω να κατεβαίνω, νιώθοντας τους τοίχους καθώς κατέρχομαι, χωρίς πυρσό να φωτίζει το δρόμο μου. Σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο, μέχρι που θέλω να ουρλιάξω... τότε είναι που πάντα ξυπνάω..”
--GoT, pg. 267

Αυτό επίσης μοιάζει να υποδηλώνει ότι και η μοίρα του Τζον έχει κάποια σχέση με τις κρύπτες -- ίσως εξαιτίας της κληρονομιάς του; Σ' ένα ακόμη σημείο φαίνεται να γίνεται νύξη για τους γονείς του Τζον:

Παράθεση
“Βασιλιάς,” έκραξε το κοράκι. Το πουλί φτερούγισε στον αέρα για να προσγειωθεί στον ώμο του Μόρμοντ. “Βασιλιάς,” είπε ξανά, κάνοντας μπρος πίσω.
“Του αρέσει αυτή η λέξη,” είπε ο Τζον χαμογελώντας.
“Μια λέξη που τη λες εύκολα. Μια λέξη που σου αρέσει εύκολα.”
“Βασιλιάς,” είπε το πουλί ξανά.
“Νομίζω ότι εννοεί πως πρέπει να φορέσεις στέμμα, άρχοντά μου.”
“Το βασίλειο έχει κιόλας τρεις βασιλιάδες, δύο περισσότερους απ' ό, τι θα προτιμούσα.” ο Μόρμοντ χάιδεψε το κοράκι κάτω από το ράμφος με το δάχτυλό του, αλλά τα μάτια του ποτέ δεν άφησαν τον Τζον Σνόου.
--CoK, pg. 105

Αυτά θα μπορούσαν απλά να είναι τα τυχαία λόγια ενός κορακιού. Ή θα μπορούσε να είναι μια ευφυής νύξη ότι ο Τζον, ως ο μόνος επιζήσας γιος του Ραίγκαρ, θα ήταν ο βασιλιάς του Γουέστερος αν οι Ταργκάρυεν βασίλευαν ακόμη.

Ακόμη ένα πιθανό στοιχείο βρίσκεται στην εξωτερική εμφάνιση των χαρακτήρων. Δηλώθηκε πολλές φορές μέσα στη σειρά ότι ο Τζον και η Άρυα έχουν κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά. Η Άρυα συγκρίνεται επίσης συχνά με τη Λυάννα, όπως για παράδειγμα στη δήλωση του Ένταρντ στο GoT, pg. 221. Μέσα από μια λογική συνέχεια, η Λυάννα εμμέσως παρομοιάζεται με τον Τζον. (Αν η Άρυα μοιάζει στη Λυάννα και η Άρυα μοιάζει στον Τζον, τότε και ο Τζον μοιάζει στη Λυάννα.)

Ως ένα τελευταίο κομματάκι απόδειξης, μπορεί να ειπωθεί ότι αν ο Τζον είναι γιος του Ραίγκαρ και της Λυάννα, ταιριάζει με το όνομα της σειράς 'Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου'. Ο Τζον φαίνεται να εξελίσσεται σε κύριο χαρακτήρα, και θα ταίριαζε στον τίτλο της σειράς αν οι γονείς του ήταν ο Ραίγκαρ (φωτιά) και η Λυάννα (πάγος).

3) Αλλά Γιατί;

Σύμφωνα με τον τρόπο που οι περισσότεροι χαρακτήρες τον περιγράφουν, ο Ραίγκαρ φαίνεται να είναι εντελώς ειλικρινής και έντιμος άνθρωπος. Άρα γιατί θα πρόδιδε τη γυναίκα του και θα το έσκαζε με τη Λυάννα για να κάνει ένα νόθο παιδί;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί πλήρως, εκτός αν δώσουμε βάση σε ένα όραμα που η Ντάνυ βλέπει στον Οίκο των Αθανάτων στο CoK, pg. 527. Σ' αυτή τη σκηνή, η Ντάνυ βλέπει τον Ραίγκαρ και τη Έλια να στέκονται μπροστά στο νεογέννητο γιο τους το Αίγκον. Ο Ραίγκαρ λέει ότι ο Αίγκον είναι ο Πρίγκιπας της Υπόσχεσης, και το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς. Έπειτα, προσθέτει αινιγματικά,  "Πρέπει να υπάρχει κι άλλος ένας... ο δράκος έχει τρία κεφάλια." Τα πρώτα δύο κεφάλια είναι προφανώς η Ραίνυς και ο Αίγκον. Είναι πιθανό ότι, όποια προφητεία κι αν διάβασε ο Ραίγκαρ, πίστεψε ότι χρειαζόταν να κάνει ένα παιδί από τους Σταρκ για να φτιάξει το τρίτο κεφάλι και το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Χωρίς περαιτέρω πληροφορίες όμως, δεν μπορούμε να εικάσουμε περισσότερα. Για περισσότερα ίσως πρέπει να ανατρέξουμε στη ιστορία του Άζορ Αχάι και το αν ο τελευταίος είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Πρίγκιπα της Προφητείας.

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ

Εν κατακλείδι, έχουμε διάφορες ελκυστικές πιθανότητες για τους γονείς του Τζον. Φαίνεται ότι η φήμη για τους Ασάρα-Ένταρντ είναι απλά μία φήμη. Το σενάριο που αφορά τους Γουίλλα-Ένταρντ μοιάζει με ένα πιθανό ενδεχόμενο μέχρι κάποιος να ρίξει μια ματιά στην σωρεία των αποδείξεων που αφορά τη θεωρία του Ραίγκαρ και της Λυάννα. Αν η μητέρα του Τζον είναι η Λυάννα, φαίνεται ότι η Γουίλλα γνώριζε το μυστικό. Αν η μητέρα του Τζον είναι η Γουίλλα, τότε ο Ένταρντ προφανέστατα είχε κάποιο άλλο μυστικό στο παρελθόν του το οποίο έπρεπε να κρύβει. Καθώς ο Μάρτιν υποσχέθηκε ότι οι γονείς του Τζον θα αποκαλυφθούν σε επόμενο βιβλίο, εμείς θα πρέπει απλά να περιμένουμε υπομονετικά για την απάντηση.


*το νούμερο των σελίδων αφορά τα αγγλικά βιβλία.
Μετάφραση στα ελληνικά: nirne

ΠΗΓΗ: http://www.angelfire.com/ma4/mlarchives/faq/jon.html

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 12, 2016, 08:14:33 μμ από nirne »

Αποσυνδεδεμένος mc00057

 • Έμπορος
 • **
 • Μηνύματα: 36
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 06:30:19 μμ »
Πολυ καλη αναλυση! Θα σταθω στο σημειο οπου αναφερεται οτι στο κολπο ειναι και η Wylla. Δε μου ειχε περασει απο το μυαλο και ομολογω χαιρομαι που υπαρχει (θεωρητικα παντα...) και καποιος αλλος που θα ξερει τι παιζει...
\'\'The Iron Throne is mine, by right!\'\'

Αποσυνδεδεμένος ksoudis

 • Έμπορος
 • **
 • Μηνύματα: 96
 • Karma: 2
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 17, 2013, 08:43:54 μμ »
μπραβο παιδια πολυ καλο!!!!
[\"Where do whores go?]

Αποσυνδεδεμένος kallia

 • Έμπορος
 • **
 • Μηνύματα: 78
 • Karma: 11
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 19, 2013, 12:46:11 πμ »
πολυ χαιρομαι που τα μαζεψατε ολα σε ενα μερος!!τωρα απλα δινω το λινκ αντι να καθομαι να εξηγω στον καθενα τι παιζει!
and now his watch has ended

Αποσυνδεδεμένος SANDOR CLEGANE

 • Άρχοντας
 • *******
 • Μηνύματα: 1557
 • Karma: 133
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 26, 2013, 09:17:46 πμ »
Ένα αίνιγμα ή γρίφος είναι πάντα παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός, όταν όμως
γνωρίζεις τη λύση του σου φαίνεται οφθαλμοφανές. Έτσι και με αυτόν το γρίφο  " Μητέρα του
Τζον Σνόου " (κι όχι πατέρας) και βγαίνει  " Μητέρα και Πατέρας του Τζον Σνόου " !
 Αν μέναμε μόνο στην τηλεοπτική σειρά δε θα σκεφτόμασταν ποτέ το 2ο  στα βιβλία μας τσιγκλάει,
οπότε χάρη σ' αυτούς που είναι επίμονοι (σε εσάς , σε σένα Nirne) και μελετάν τις λεπτομέρειες,
μέσα σε τόσα βιβλία (και μεγάλα), έχουμε τη "λύση" !!
Μετά από όλα αυτά  και μάλιστα συγκεντρωτικά, πλέον δεν τίθεται πια το ερώτημα ποιοι είναι οι γονείς του Τζον, κι απομένει να ΄ρθει η ώρα της αποκαλύψεως  με την αντίστοιχη δράση κι ανατροπές , όπως κι η επανεμφάνιση -ίσως πρώτα- του Τζον.
 Ένα  "μεγάλο ευχαριστώ" από μένα και συγχαρητήρια για την επιμονή και τη δουλειά σου !!!
A hound will die for you
  but never lie to you

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • Μηνύματα: 2468
 • Karma: 103
 • Φύλο: Γυναίκα
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 26, 2013, 11:44:11 πμ »
Ένα αίνιγμα ή γρίφος είναι πάντα παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός, όταν όμως
γνωρίζεις τη λύση του σου φαίνεται οφθαλμοφανές. Έτσι και με αυτόν το γρίφο  " Μητέρα του
Τζον Σνόου " (κι όχι πατέρας) και βγαίνει  " Μητέρα και Πατέρας του Τζον Σνόου " !
 Αν μέναμε μόνο στην τηλεοπτική σειρά δε θα σκεφτόμασταν ποτέ το 2ο  στα βιβλία μας τσιγκλάει,
οπότε χάρη σ' αυτούς που είναι επίμονοι (σε εσάς , σε σένα Nirne) και μελετάν τις λεπτομέρειες,
μέσα σε τόσα βιβλία (και μεγάλα), έχουμε τη "λύση" !!
Μετά από όλα αυτά  και μάλιστα συγκεντρωτικά, πλέον δεν τίθεται πια το ερώτημα ποιοι είναι οι γονείς του Τζον, κι απομένει να ΄ρθει η ώρα της αποκαλύψεως  με την αντίστοιχη δράση κι ανατροπές , όπως κι η επανεμφάνιση -ίσως πρώτα- του Τζον.
 Ένα  "μεγάλο ευχαριστώ" από μένα και συγχαρητήρια για την επιμονή και τη δουλειά σου !!!

Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια! Σας ευχαριστώ όλους! Οφείλω όμως να εξηγήσω ότι το άρθρο δεν το έγραψα εγώ, ούτε την έρευνα πάνω στην πατρότητα του Τζον έκανα. Το άρθρο προέρχεται από το σάιτ της πηγής που παραθέτω κάτω από το κείμενο. Ωστόσο, το να μεταφραστεί ένα τέτοιο κείμενο δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολο. Μου πήρε πολλές ώρες και πολλαπλές διορθώσεις ακόμη και αφού το ανάρτησα. Για τη μετάφραση λοιπόν όπως και για την έρευνα στο ίντερνετ για να βρεθεί ένα εμπεριστατωμένο κείμενο που να παραθέτει με λεπτομέρειες τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν αναφορικά με τους γονείς του Τζον Σνόου, μπορώ να δεχτώ να πάρω τα εύσημα!  :D
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 26, 2013, 11:56:00 πμ από nirne »

Αποσυνδεδεμένος Jon's something.

 • Φύλακας
 • ********
 • Μηνύματα: 2114
 • Karma: 5
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Frankly dearie, I don't give a flying f*ck.
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 05:46:02 μμ »
Πολύ καλή ανάλυση!
Niemand ist eine größerer Feind als der seinem wohltäter gegenüber undankbare~Unknown.

Αποσυνδεδεμένος nofear

 • Administrator
 • Ευγενής
 • *****
 • Μηνύματα: 581
 • Karma: 29
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 10:24:15 πμ »
Πολύ καλή δουλειά  :)
There is only one god, and his name is Death. And there is only one thing we say to Death: ‘Not today’.

Αποσυνδεδεμένος pinelos

 • Χωρικός
 • *
 • Μηνύματα: 9
 • Karma: 0
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 10:37:04 πμ »
Ωραια κι εγω θα κάνω μία δική μου υπόθεση χωρίς στοιχεία και χωρίς να εχω διαβάσει όλα τα βιβλία.... (μονο τα δύο πρώτα) και θα πω οτι ο Τζον Σνόου δεν είναι πιθανόν να είναι γιός της αδερφής του Σταρκ και γιός του Ρομπερτ (προφανώς χωρίς να το ξέρει ο Ρομπερτ) και ο Νεντ για να προστατέψει το μυστικό της αδερφής του τον παρουσίασε σαν δικό του νόθο παιδί;

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • Μηνύματα: 2468
 • Karma: 103
 • Φύλο: Γυναίκα
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 01:00:43 μμ »
Ωραια κι εγω θα κάνω μία δική μου υπόθεση χωρίς στοιχεία και χωρίς να εχω διαβάσει όλα τα βιβλία.... (μονο τα δύο πρώτα) και θα πω οτι ο Τζον Σνόου δεν είναι πιθανόν να είναι γιός της αδερφής του Σταρκ και γιός του Ρομπερτ (προφανώς χωρίς να το ξέρει ο Ρομπερτ) και ο Νεντ για να προστατέψει το μυστικό της αδερφής του τον παρουσίασε σαν δικό του νόθο παιδί;

Γιατί θα ήθελε να κρατήσει ένα τέτοιο μυστικό η Λυάννα την ώρα που πέθαινε και ιδιαίτερα ο Νεντ μετά το θάνατο του Ραίγκαρ; Αν το παιδί της Λυάννα ήταν του
Ρόμπερτ, από ποιον θα κινδύνευε;
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 14, 2013, 11:37:49 πμ από nirne »

Αποσυνδεδεμένος sunspear

 • Ευγενής
 • ******
 • Μηνύματα: 564
 • Karma: 17
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 06:58:35 πμ »
εξαιρετική δουλειά nirne!!! μπράβο για την υπομονή σου!!!

Nα δούμε τι θα αποδειχθεί στο τέλος hype και τι αλήθεια....

Υπομονή λίγα χρόνια... ακόμα!!!
Unbowed, Unbent, Unbroken

Αποσυνδεδεμένος Jon's something.

 • Φύλακας
 • ********
 • Μηνύματα: 2114
 • Karma: 5
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Frankly dearie, I don't give a flying f*ck.
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 14, 2013, 06:07:18 μμ »
Ωραια κι εγω θα κάνω μία δική μου υπόθεση χωρίς στοιχεία και χωρίς να εχω διαβάσει όλα τα βιβλία.... (μονο τα δύο πρώτα) και θα πω οτι ο Τζον Σνόου δεν είναι πιθανόν να είναι γιός της αδερφής του Σταρκ και γιός του Ρομπερτ (προφανώς χωρίς να το ξέρει ο Ρομπερτ) και ο Νεντ για να προστατέψει το μυστικό της αδερφής του τον παρουσίασε σαν δικό του νόθο παιδί;
δεν μπορεί να ισχύει για έναν και μονό λόγο: Χρονικά. η Lyanna εξαφανίστηκε το 281 AL  και ο Jon γεννήθηκε το 283 AL. Ακομα και στο GRRTH η εγκυμοσύνη δεν διαρκεί 2 χρόνια.
Δεν αναφέρω καν το the seed is strong, το ότι από ότι βλέπουμε η Lyanna δεν ήθελε τον Robert και τα λόγια και τα όνειρα του Ned.
Niemand ist eine größerer Feind als der seinem wohltäter gegenüber undankbare~Unknown.

Αποσυνδεδεμένος nirne

 • Administrator
 • Φύλακας
 • *****
 • Μηνύματα: 2468
 • Karma: 103
 • Φύλο: Γυναίκα
 • STARGARYEN LOYALIST
  • Προφίλ
Απ: Αφιέρωμα: Η Πατρότητα του Τζον
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 15, 2013, 08:21:00 πμ »
έχουμε τη "λύση" !!
Μετά από όλα αυτά  και μάλιστα συγκεντρωτικά, πλέον δεν τίθεται πια το ερώτημα ποιοι είναι οι γονείς του Τζον, κι απομένει να ΄ρθει η ώρα της αποκαλύψεως  με την αντίστοιχη δράση κι ανατροπές , όπως κι η επανεμφάνιση -ίσως πρώτα- του Τζον.
 

Να ξεκαθαρίσω κατ' αρχήν ότι είμαι οπαδός της θεωρίας Ραίγκαρ+Λυάννα=Τζον και να πω ότι θα ήθελα πάρα
πολύ να βγει αληθινή στα βιβλία. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο Μάρτιν αρέσκεται τόσο πολύ στις ανατροπές που δεν
είναι καθόλου διόλου απίθανο όλα αυτά τα "αδιάσειστα" στοιχεία να είναι παραπλανητικά και στο τέλος να μας αφήσει
όλους μ' ανοιχτό το στόμα παρουσιάζοντας κάποιον άλλον ως πατέρα του Τζον και κάποια άλλη ως μητέρα του.
Με λίγα λόγια, μη βάζετε το χέρι σας στη φωτιά, αφού έχουμε να κάνουμε με το Μάρτιν! :D